Lukács Miklós workshopot tart a BMC-ben

2024. március 14.

Időpont:

2024. március 19. (kedd), 14:00–18:00

 

Helyszín:

BMC Könyvtár (1093, Budapest, Mátyás u. 8.)

 

Részvételi feltételek és jelentkezés:

A kurzuson a Zeneakadémia és a Bartók Konzi hallgatói vehetnek részt, előzetes regisztráció szükséges Borzi Andreánál a borzi.andrea[kukac]zeneakademia.hu e-mail-címen.

A Zeneakadémia jazz és klasszikus cimbalom szakos hallgatói a kurzuson való részvételért kreditet kaphatnak.

 

Lukács Miklós (fotó: Huszti István)

 

A műhelymunka fókuszában a cimbalomra írt művek, átíratok és improvizációs technikák lesznek, legyenek azok bármely zenei műfajból. A résztvevők bepillantást nyerhetnek a cimbalomjáték aktuális technikai lehetőségeibe, fortélyaiba, illetve mélyebben megismerkedhetnek a különböző műfajokban megjelenő zenei elvárásokkal.

Az előadó szeretné, hogy a kurzusra jelentkezők vagy klasszikus művet, vagy a hangszerre írt kortárs darabot hozzanak magukkal, de aki akarja, bemutathatja saját feldolgozását, átiratát vagy szerzeményét is. A workshopra elsősorban cimbalmosok jelentkezését várjuk, de fiatal zeneszerzőket vagy egyéb hangszereseket is szívesen látunk, akik a hangszer után érdeklődnek.

Lukács Miklós a jelenkor egyik legtöbbet foglalkoztatott és legsokoldalúbb cimbalomművésze a világban. A kortárs zene, a jazz és különböző népek zenéi tökéletes egységben állnak művészetében. Olyan neves zeneszerzők komponáltak számára egyéni képességeit figyelembe véve, mint Eötvös Péter, Kurtág György, Vukán György, Bella Máté, Fekete-Kovács Kornél, Szakcsi Lakatos Béla, Oláh Kálmán, Bacsó Kristóf, illetve Borbély Mihály.   Számtalan világhírű zenekar szólistájaként koncertezett már, ilyenek többek közt a BBC Symphony Orchestra, az Orchestre de la Suisse Romande, a RAI National Symphony Orchestra, a Philharmonisches Staatsorchester Hamburg, a Tallinn Chamber Orchestra, az Israel Contemporary Players, az Ensemble Musikfabrik, vagy az ORF Vienna Radio Symphony Orchestra. A jazz műfajában számtalan világsztár társaságában lépett már fel , mint például Charles Lloyd, Archie Shepp, Steve Coleman, Bill Frisell, Chris Potter, Uri Caine, Omar Sosa vagy Frank London. A világ legrangosabb koncerttermeinek és fesztiváljainak visszatérő vendége.  Játéka több mint ötven lemezen hallható, munkásságát számos rangos díjjal jutalmazták. A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja.