Paolo Beltramini klarinét mesterkurzust tart a Zeneakadémián

2023. szeptember 25.

Az Orchestra della Svizzera italiana szólóklarinétosát szeptember 29-én és 30-án látja vendégül a Fúvós Tanszék.

A KURZUS BEOSZTÁSA:

2023. szeptember 29. (péntek) 
Zeneakadémia Főépület, X. terem  

16:00–16:40 Bajusznács Bence / C. Nielsen: Klarinétverseny – I. tétel 
16:40–17:20 Kertész Gergely / C.M. v. Weber: Esz-dúr klarinétverseny – I. tétel 
17:20–18:00 Csongár Márton / W. A. Mozart: A-dúr klarinétverseny – I. tétel 
18:00–18:20 kávészünet 
18:20–19:00 Czere Nóra / C.M. v. Weber: Esz-dúr klarinétverseny – I. tétel 
19:00–19:40 Eszenyi Zsombor Dániel / J. Françaix: Klarinétverseny 

Zongorán közreműködik: Mali Emese 

 

2023. szeptember 30. (szombat) 
Zeneakadémia Főépület, X. terem  

9:00–9:40 Lara Ramsak / C. Debussy: Első Rapszódia 
9:40–10:20 Lambert Szilvia / C. M. v. Weber: f-moll klarinétverseny – I. tétel 
10:20–11:00 Zsupos József / J. Françaix: Téma és variációk 
11:00–11:40 Tomcic Roland / Zenekari részletek 
11:40–14:30 ebédszünet 
14:30–15:20 Puklics Kincső / R. Muczynski: Time Pieces 
15:20–16:00 Lakatos Béla / J. Françaix: Téma és variációk 
16:00–16:40 Tóth Domonkos / F. Devienne: B-dúr szonáta – II., III. tétel 
16:40–17:20 Matthew Svec / J. Brahms: f-moll szonáta – II. tétel 

Zongorán közreműködik: Thiago Bertoldi, Dani Imre, Olivia Chew

 

Részvételi lehetőség:

A kurzus valamennyi érdeklődő számára nyitott, a Zeneakadémia hallgatói kreditet kaphatnak a részvételért.

Külsős vendégek számára a mesterkurzuson való részvétel regisztrációhoz kötött, mely IDE KATTINTVA érhető el.

 

 

Paolo Beltramini, az Orchestra della Svizzera italiana (Lugano, Svájc) szólóklarinétosa az egyetlen olasz klarinétművész, aki elnyerte a rangos Prágai Tavasz Nemzetközi Klarinétverseny első díját (1996). Duóban, Roberto Arosio zongoraművésszel együtt, a párizsi (1996) és a trapani (1997) nemzetközi kamarazenei versenyek győztese volt. A fent említett díjakkal Beltramini felhívta magára a közönség és a kritikusok figyelmét, illetve hozzájárult ahhoz, hogy a nemzetközi koncertélet egyik legérdekesebb fúvósvirtuózaként megalapozza hírnevét.

18 éves korában a legjobb minősítéssel szerezte meg diplomáját a Conservatorio G. Verdiben (Milánó, Olaszország). Tanulmányait T. Friedlinél és W. Boeykensnél folytatta a Scuola di Alto Perfezionamentóban (Saluzzo, Olaszország), valamint G. Garbarinónál az Accademia Chigianában (Siena, Olaszország), ahol megszerezte a Diploma d’Onore és a Siae ösztöndíjat. 

A klarinétrepertoár kifinomult tolmácsolója, Európa, az Egyesült Államok, Ázsia, Afrika és Dél-Amerika legrangosabb koncertintézményeiben és termeiben vendégszerepelt és tanított. Szólistaként fellépett az Orchestra della Svizzera italiana, az Orchestra da Camera di Mantova, a Camerata St. Petersburg, a Kurpfazisches Kammerorchester Mannheim, a Szlovén Rádió és Televízió Zenekara, a Prágai Szimfonikus Kamarazenekar, az Orchestra G. Cantelli, az Osnabrucker Symphonieorchester, a Virtuosi di Aquilea és a Piccola Sinfonica di Milano számos előadásában Mozart, Nielsen, Weber, Rossini, Mercadante, Ponchielli, Francesconi, Anzaghi stb. versenmyűveinek előadásában.  

Szólóklarinétosként játszott a Royal Concertgebouw Orchestra, Filarmonica della Scala, Orchestra Nazionale della RAI (Torino, Olaszország), Orchestra di Santa Cecilia (Róma, Olaszország), Mahler Chamber Orchestra, Orchestra da Camera di Mantova, Orchestra da Camera italiana zenekarokban, olyan karmesterek vezényletével, mint B. Haitink, G. Pretre, N. Jaervi, V. Askenazy, G. Sinopoli, M. Wung Chung, M. Janssons, D. Harding, A. Lombard, W. Delman, E. Inbal, D. Gatti. 

Paolo Beltramini rendszeresen meghívást kap nemzetközi versenyek zsűrijébe, és tanított nemzetközi mesterkurzusokon Olaszországban, az Egyesült Államokban, Japánban, Franciaországban, Svájcban, Szlovéniában, a Cseh Köztársaságban és Portugáliában. Lemezfelvételei a Chandos, Ricordi, EMI, Fonit Cetra, Stradivarius, Rainbow, AS Disc, RS, gondozásában jelentek meg. Rádió- és televíziófelvételekeit a RAI, RSI (Svájc) és a Radio France sugározta.