Roberto Carlos Noche García és Óscar Araújo Comesaña klarinét-fagott mesterkurzust tart a Zeneakadémián

2024. február 16.

A Conservatorio Superior De Música De Vigo professzorait február 20–22. között látja vendégül a Zeneakadémia Fúvós Tanszéke. 

A mesterkurzuson passzív résztvevőként bárki részt vehet, a belépés díjtalan. A Zeneakadémia és a Bartók Konzi hallgatói regisztráció nélkül részt vehetnek, minden más passzív résztvevőnek regisztrálnia szükséges az ITT található űrlapon legkésőbb február 19. (hétfő) 12 óráig (amennyiben nem tud intézményt beírni, kérjük írja be a NINCSEN szót a mezőbe). 

A kurzusról az egyetem nem állít ki igazolást. 

 

A KURZUS BEOSZTÁSA 

2024. február 20. kedd 
9.00–14.00, XXIII. terem: Prof. Roberto Noche, Prof. Severino Ortiz 
9.00–14.00, I. terem: Prof. Óscar Arújo 

2024. február 21. szerda
9.00–14.00, I. terem: Prof. Roberto Noche, Prof. Severino Ortiz 
9.00–14.00, X. terem: Prof. Óscar Arújo 

2024. február 22. csütörtök
9.00–10.30, X. terem: Prof. Roberto Noche, Prof. Severino Ortiz 
11.00–14.00, X. terem: Zenekari meghallgatás, Prof. Roberto Noche, Prof. Severino Ortiz Prof. Óscar Arújo 

A részletes beosztást ITT lehet megtekinteni.

 

Roberto Carlos Noche García (klarinét) 


Roberto Carlos Noche García (1974, Narón - Galícia) zenei tanulmányait a Conservatorio Superior de Música de A Coruña, illetve a  L'Escola de Música de Barcelonában Joan Enric Lluna osztályában folytatta. 2007-ben a Vigói Egyetemen, majd 2014-ben a Valenciai Nemzetközi Egyetemen zenei kutatás mesterképzést végzett. Zenei gondolkodására nagy hatást gyakorolt Wolfgang Meyer, José Luis Estellés, Andrew Marriner, Carles Riera, Colin Lawson, Eric Hoeprich és Lorenzo Coppola előadói munkássága.  

Tagja volt a JONDE (Spanyol Nemzeti Ifjúsági Zenekar), illetve a XOGA (Galíciai Ifjúsági Zenekar) ifjúsági zenekaroknak. A kamarazene területén kiemelkednek a Voluntas Ensemble-lal megvalósított programjai. 2000-ben döntős volt a Pedro Barrié de la Maza Alapítvány Fiatal Előadóművészek Versenyén. 

Zsűritagként 2009-ben részt vett a portugál-spanyol klarinétversenyen Fafe-ban (Portugália), valamint a "Cidade de Ourense" klarinétversenyen (Spanyolország). Az ADEC (Spanyol Klarinét Szövetség) elnökségi tagja volt 2022-ig, és tagja az Nemzetközi Klarinét Szövetségnek. 

1995-ben kinevezték a Vigói Konzervatóriumban klarinéttanárának. 2015 óta a tanszékvezetői pozíciót is betölti. 

 

Óscar Araújo Comesaña (fagott) 


Óscar Araújo Comesaña nyolc éves korában kezdte zenei tanulmányait szaxofonon, majd felsőfokú tanulmányait a Vigói Konzervatóriumban fejezte be. Ezt követően kezdett a fagottkarrierjébe, és 2003-ban David Tomás Realp vezetésével fejezte be felsőfokú tanulmányait a Salamancai Konzervatóriumban. Emellett Lenny Hindell (New Yorki Filharmonikusok), Vicenzo Menghini, Steve Wrangler (Galíciai Szimfonikus Zenekar), Juan Carlos Otero (Galíciai Királyi Filharmonikusok) mesterkurzusain vett részt. 

Tanárként érdemes kiemelni Óscar Araújo Comesaña tevékenységét a Viana do Castelo-i Zeneiskolában (Portugália) és a La Coruña-i Konzervatóriumban. Jelenleg a Vigói Konzervatórium oktatója.  

Araújo pályafutását az Orquestra Sinfónica de Galicia iskolájában és a Galíciai Királyi Filharmonikusok Zeneiskolájában kezdi. Ezután basszusoonistaként csatlakozik a Vigoi Klasszikus Zenekarhoz és együttműködik a Galíciai Királyi Filharmonikával, a 430 Zenekarral, a Galíciai Szimfonikus Zenekarral és annak Kamarazenekarával. 

 

Severino Manuel Ortiz Rey (zongora)


Severino Ortiz Pontevedrában született, játékára legnagyobb hatással tanára, prof. Vladimira Smausova volt. A Vigói Konzervatóriumban diplomázott zongora- és kamaraművészként, posztgraduális tanulmányokat folytatott a Prágai Zeneművészeti Egyetemen Prof. Dagmar Simonkova and Prof. Frantisek Maly (1998-2000) osztályában. 

Szólistaként közreműködött Vigo 430, a Clásica de Vigo és a Filharmónica de Pontevedra együttesek hangversenyein, előadva Beethoven, Chopin és Liszt zongoraversenyeit, valamint Poulenc kétzongorás versenyművét 

Kamarazenei előadóként rendszeres közreműködője az Ensemble 430 formáció hangversenyeinek,  Rusanda Panfili, Lir Vaginsky, Lea Hennino, Cristina Goicea, Virginia Lis és Sindy Mohamed. Rendszeres kamarapartnere Mario Peris hegedűművésznek és Roberto Noche klarinétművésznek, akikkel Jacobo Gaspar és Octavio Vázquez galíciai kortárs zeneszerzők műveit is rendszeresen megszólaltatják.