Szabó Dániel mesterkurzust tart a Jazz Tanszéken

2022. november 17.

A magyar művész december 5-én, hétfőn 14 órától oktatja a Zeneakadémia és a Bartók Konzervatórium diákjait.

A mesterkurzuson gyakorlási módokról; tudatosságról; zenei interakcióról; ritmikai-metrikai, harmóniai és dallamvezetési lehetőségekről; zeneszerzésről és hangszerelésről; az afro-amerikai jazz és az európai klasszikus zene lehetséges integrációjáról; és általában véve a zenészség és a „music business” mai kihívásairól, a zenéről és életről fogunk beszélgetni, közös gyakorlatok, bemutatott szemelvények segítségével és a hallgatók közreműködésével.

Helyszín: Köztelek utcai épület, 114. terem (1092 Budapest, Köztelek utca 8.)

A kurzuson a Zeneakadémia és a Bartók Konzervatórium bármilyen szakos hallgatója részt vehet (a terem kapacitásának megfelelően), különösen ajánlott jazz hangszeresnek, énekesnek és zeneszerzőknek. Előzetes regisztráció szükséges Borzi Andreánál a borzi.andrea[kukac]zeneakademia.hu e-mail címen.

 

Szabó Dániel

 

A Magyarországon és külföldön is aktív, díjnyertes Szabó Dániel koncertezik, jazz és klasszikus formációkra, filmekhez, színházi produkciókhoz ír zenét, illetve lemezek producereként is dolgozik. Számos, sikeres jazz albuma jelent meg olyan világsztárokkal együttműködésben, mint Peter Erskine, Chris Potter vagy Kurt Rosenwinkel. Legutóbbi albuma, a „Visionary”, a nagy presztízsű amerikai JAZZIZ magazin egyik listavezetője lett, Brad Mehldau és Esperanza Spalding társaságában. Chick Corea menedzsmentje Szabót kérte fel a Corea által a MÜPA számára dedikált, Bartók által inspirált „Jazz Piano Concerto” zárótételének előadására, John Patitucci és Dave Weckl társaságában, – a teltházas koncert hatalmas sikert aratott. A „Daniel Szabo Trio” a philadelphiai Kimmel Centerben is fellépett, Danilo Perez meghívására, ahol egy színpadon lépett fel a legendás Wayne Shorter Quartettel. Vonószenekarra írt művének („Resources”) nagy sikerű ősbemutatója a rangos bécsi Musikvereinban volt a Tonkünstler Orchester és Peter Erskine előadásában. Szabó számos amerikai és hazai kiválósággal dolgozott már együtt, a fent említett nevek mellett Joe LaBarberával, Jimmy Haslippel, Tim LeFevbre-rel, Bob Shepparddel, Lionel Louekével, Németh Ferenccel, Borbély Mihállyal, Dresch Mihállyal, Szandai Mátyással, Bacsó Kristóffal, Barcza Horváth Józseffel, Dés Andrással és a Modern Art Orchestrával is rendszeresen koncertezett.

Legújabb filmzenéjét az amerikai–román Andrei Zinca nagyjátékfilmjéhez, a „So, What’s Freedom?”-hoz írta, a film a megjelenése óta sorra nyeri a díjakat, legutóbb az arizonai Sedona International Filmfestivalon nyerte el a közönségdíjat, jelenleg az HBOMax is vetíti.

Szabó megnyerte a legnagyobb amerikai jogvédõ, az ASCAP zeneszerzői díját, amelynek egyik gyümölcse a Los Angeles-i Symphonic Jazz Orchestra számára írt, nagy lélegzetű darab, amelyet 2023 tavaszán adnak majd elő Kaliforniában. A 2006-os „Grand Prize of the City of Paris” birtokosa is, amelyet a nagy presztízsű Martial Solal Nemzetközi Jazz Zongora Versenyen nyert el, 2000-ben pedig első díjas lett a montreux-i Jas Hennessy Szóló Zongoraversenyen. 1998-ban a Magyar Rádió által rendezett „Füsthi Balogh Gábor Tehetségkutató Jazz Zongoraverseny” megosztott első helyezettje volt.

Szabó jelenleg a Los Angeles-i UCLA-n és a Pécsi Tudományegyetemen is tanít, illetve tanszékvezetőként dolgozik.