Szerzői jog a zenében – avagy milyen jogaim vannak és milyen jogokra kell figyelnem előadóként, szerzőként

2021. május 4.

A Zeneakadémia Karrieriroda művészetmenedzsment workshop sorozata

Időpont:

2021. május 14. (péntek)

  • 16.00-18.00: előadás
  • 18.00: egyéni konzultáció

 

A zenei élet virtuális térbe való költözése a jogi szabályozás új területeit hozta előtérbe.

A workshop során a következő kérdéseket járjuk körül:

  • Milyen jogi feltételekkel rögzíthetők élő előadások, milyen jogai vannak ezzel kapcsolatban a szerzőknek, előadóknak, más alkotóknak?
  • A felvételek felhasználáshoz milyen jogok kapcsolódnak, miért jár jogdíj és kinek, ki köteles azt megfizetni, hogyan jut az el a jogosulthoz?
  • Mi is az a „kisjog” és a „nagyjog”?
  • Mi a helyzet a kottákhoz fűződő jogokkal?
  • Mit csinálnak a közös jogkezelő szervezetek?

 

A workshop előadója:

Grad-Gyenge Anikó szerzői jog szakértő és tanácsadó, a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának innovációs dékánhelyettese, az Üzleti Jog Tanszék tanszékvezetője. Mint a szakterület kiemelkedő specialistája és mint a Liszt Zeneművészeti Egyetem egykori hallgatója nagy rálátással rendelkezik, hogy pontosan milyen információra és tudásra van szüksége a pályakezdő zenészeknek, hogy a területen eligazodjanak.

 

 

Jelentkezés:

A workshopra bárki jelentkezhet, akár külsős érdeklődőként is. Jelentkezni az ITT található online űrlap kitöltésével lehet.

Jelentkezési határidő: 2021. május 13. (csütörtök) éjfél

A Zeneakadémia hallgatói az április 26-i Kerekasztal-beszélgetésen és ezen a workshopon való együttes részvétel esetén kreditpontokat kaphatnak.

 

Grad-Gyenge Anikó 2003-ban fejezte be tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zenetudományi szakán, majd az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán jogászként végzett 2004-ben, ahol 2010-ben szerzett PhD fokozatot szerzői jogból. 2003 és 2010 között az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban szerzői jogi kodifikációval és jogharmonizációval foglalkozott, 2007 óta a területért felelős osztály vezetőjeként.

2010-től a ProArt Szövetség a Szerzői Jogokért tanácsadója. A Szerzői Jogi Szakértő Testület tagja, a Creative Commons és az European Public Licence honosítását vezette. 2010 szeptemberétől a Károli Gáspár Református Egyetem Polgári Jogi és Római Jogi Tanszékének oktatója, majd tanszékvezető egyetemi docens volt. Tanított az ELTE ÁJK-n, az ELTE BTK-n, a Bibó István Szakkollégiumban, a Pécsi Tudományegyetemen, és meghívott előadóként több más egyetem szerzői jogi tárgyú kurzusain. Jelenleg a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának innovációs dékánhelyettese, az Üzleti Jog Tanszék tanszékvezetője. Jelenleg közel 200 magyar és idegen nyelvű publikációja olvasható elsősorban szerzői jogi, iparjogvédelmi és médiajogi témákban.