Váczi Dániel ismertetőt tart Glissotar nevű hangszertalálmányáról

2024. február 19.

A szaxofonművész 2024. február 22-én 13 órától lesz a Jazz Tanszék vendége a Köztelek utcai épület 114. termében.

Az eseményen a Zeneakadémia és a Bartók Konzi bármilyen szakos hallgatói vehetnek részt, előzetes regisztráció nem szükséges.
 

Glissonic

Glissonic egy teljesen új fúvós hangszercsalád. Az újdonság abban rejlik, hogy a szokásos hanglyukak helyett egy hosszanti rés fut végig a hangszer testén. A rés fölött egy kifeszített pánt van, felső végén a csőhöz rögzítve, alsó végén pedig eltartva attól, mint egy hegedű húrja. A rés két oldalát és a pánt belső felét mágnesfólia fedi. A zenész tetszőleges helyen lefoghatja a pántot, ezzel légmentesen zárja a cső adott szakaszát. Ezáltal a teljes hangtartomány bármely hangját megszólaltathatja, akár végig csúszkálva a hangok között. Ezen az elven sokféle hangszer készíthető: fuvola, furulya, klarinét, szaxofon, tárogató, oboa, fagott vagy cink.

A Glissonic hangszercsaládot Váczi Dániel zenész és Terebessy Tóbiás formatervező fejleszti 2016 óta.

 

Glissotar

Az első kifejlesztett modell a Glissotar, amely egy tárogató - szoprán szaxofon hibrid: kónikus (kúpos) furatú teste fából van, de rövid réz nyakához szoprán szaxofon fúvóka illeszthető. Két oktávváltó billentyűje segítségével 2,5 oktáv hangterjedelemmel rendelkezik, a tárogató és a szoprán szaxofonnal megegyező alaphanggal.

Nagyon könnyű rajta glissando-t, trillát és tremolót játszani, akár elmozduló felső és/vagy alsó hangokkal is. A vonós hangszerekhez hasonlóan ujj-vibrato is alkalmazható rajta. A megfeszített pánt pengetése és rángatása új és különös effektusokat eredményez, amelyek hatásukban az elektronikus zenére emlékeztetnek. A pántot szabadon emelgetve zenélő fűrészre vagy thereminre hasonlító hangot lehet kiadni vele.

 

Sonus Projekt: A tárogató tegnapja és holnapja

A projekt során zeneszerzők kaptak felhívást arra, hogy rövid etűdöket írjanak a Glissotarra. 63 zeneszerző 27 országból (5 kontinensről) 75 darabot küldött. Ezekből egy válogatás felkerült a YouTube-ra Váczi Dániel előadásában, nyolc darab pedig elhangzott 2021 tavaszán a budapesti Hold utcai templomban zajló koncerten. E koncerten a Glissotar a hagyományos tárogatóval, valamint más hangszerekkel lépett párbeszédbe, egy improvizációval átszőtt műsorban, amely CD formájában 2023-ban jelent meg. 2021 őszén gyermekeknek és fiataloknak szóló hangszerbemutató foglalkozást tartottunk, Glissotar - A tárogató harmadik élete címmel pedig egy rövidfilmet készítettünk.

A projektet a Hungarikum Bizottság és az Agrárminisztérium támogatta.

 

 

Guthman Hangszer Verseny

A georgia-i Atlantában évente megrendezésre kerülő Guthman Musical Instrument Competition egy egyedülálló hangszerverseny, amelynek célja a zene és a technológia határterületeiről származó legfrissebb innovációk bemutatása.

A 2022-es versenyen a Glissotar Glissotar I. helyezést ért el, és a közönségdíjat is elnyerte.