Erasmus ösztöndíj lehetőség Izraelbe

Az Erasmus nemzetközi kreditmobilitás keretében egyetemünk hallgatóinak lehetősége nyílik, hogy Izraelben a Jerusalem Academy of Music and Dance egyetemen töltsenek el hosszabb tanulmányi időszakot.

Az ösztöndíj a 2022/23-as tanév 2. félévére, legkésőbb 2023. január 15-ig pályázható.

A munkanyelv angol.

 

Az ösztöndíj összege:

  • Az ösztöndíj mértéke a külföldi tartózkodás hosszától függ.
  • Havi összege: 700 €/ hónap

Az utazási támogatás összege 360 €.

Az ösztöndíj csak támogatást nyújt, mind utazásra, mind megélhetésre, de nem fedezi szükségszerűen a fogadó országban felmerülő összes költséget.

 

A mobilitás időtartama:

Az ösztöndíj időtartama minimum 3, maximum 6 hónap lehet.

 

Kik pályázhatnak?

Minden hallgató, aki a megpályázott ösztöndíj időtartama alatt egyetemünk beiratkozott hallgatója.

 A pályázat beadásához szükséges:

 

A pályázatokat a Rektor által összehívott bizottság bírálja el.

 

Jelentkezési határidő:

2023. január 15.

 

Fontos tudnivalók sikeres pályázat esetén:

A vízumügyintézéshez az alábbiakra van szükség:

  • Vízumigénylőlap (tanulmányi céllal) kitöltve Letölthető innen.
  • 2 db fénykép 5*5 cm-es méretben. Fontos, hogy a kép háttere fehér legyen.
  • 13.500 Ft vízumköltség/fő
  • Igazolás a fogadóintézménytől.
  • Útlevél, amely a hazautazástól számítva még 6 hónapig érvényes.
  • Bankszámlakivonat bemutatás, mely az ösztöndíjon felül biztosítja a kinti megélhetést.

A vízumigénylés akár heteket is igénybe vehet, így ajánlott a kérvényt minél előbb beadni a Nagykövetségnek.

Az Erasmus+ programban résztvevő programországok állampolgárai legfeljebb 90 napos időtartam erejéig vízummentesen léphetnek és tartózkodhatnak Izrael területén. Ennél hosszabb tartózkodás esetén hallgatói vízum szükséges. A hallgatói vízumot az utazás előtt kell kérni az izraeli fogadó intézményeken keresztül. A fogadó intézmények  tudják azt igényelni a hallgató nevében az Izrael Állam Belügyminisztériumánál. A megkapott vízumot a fogadó intézménynek kell eljuttatnia a hallgató részére még az utazás megkezdése előtt.

90 napnál hosszabb tartózkodás esetén az országba csak érvényes vízum birtokában léphet be a hallgató. Abban az estben, ha vízummentesen lépett az ország területére, akkor a 90 nap leteltével el kell hagynia az országot.

 

További információk:

zatonyi.ildiko[kukac]zeneakademia.hu

A pályázat leadható Zátonyi Ildikónál (Ligeti Épület, Wesselényi u. 52. fszt. 014-es iroda, fogadóóra alatt: H-CS: 10:00-12:00 és 15:00-16:00).

 

Intézményi leírás:

Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia

A több mint nyolc évtizede alapított Jeruzsálemi Zene- és Táncakadémia (Jerusalem Academy of Music and Dance, JAMD) Izrael első számú zenei, tánc- és előadóművészeti oktatást nyújtó intézménye. A JAMD égisze alatt működik az alap- és posztgraduális képzést kínáló egyetem, az Előadóművészeti Középiskola, valamint a Zene- és Táncművészeti Konzervatórium. A négyévestől a doktoranduszig naponta mintegy 1800 nagyreményű ifjú művész látogatja az iskolát, ahol kiváló körülmények között teljesíthetik ki képességeiket és kreativitásukat. Az Akadémián oktatott tantárgyak változatos és széles skálája felöleli a zene és a tánc szinte minden formáját és műfaját, a klasszikus művektől a kortárs koreográfiákig.

A hallgatók számos szakot választhatnak, többek között közel-keleti, arab, klezmer, interdiszciplináris, valamint természetesen barokk és klasszikus zenét – a jazz és klasszikus balett, valamint a modern tánc mellett felvehetnek zene- és táncoktatási, mozgásművészeti és táncnotáció kurzusokat is. Több évtizedes sikeres működésének és nemzetközileg is elismert tantestületének köszönhetően az Akadémiát ma a világ egyik legrangosabb oktatási intézményeként tartják számon. A JAMD oktatói, művésztanárai és posztgraduális hallgatói Izrael vezető zenészei és táncosai közül kerülnek ki, akik nagy sikerrel szerepelnek mind a hazai, mind a nemzetközi színtéren.

Az Akadémiát erős szálak fűzik a magyar zenei múlthoz és jelenhez: tanáraik és hallgatóik között számos magyar származású művész található; vonós tanszékének meghatározó alakja volt Pártos Ödön és Fehér Ilona. Mindemellett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemnek is egyedülálló intézményi kapcsolata van a Jeruzsálemi Akadémiával: minden évben közösen szervezzük a Reconnections című programsorozatunkat, melynek keretein belül a két intézmény diákjai együtt gyakorolnak és koncerteznek az egyik évben Jeruzsálemben, a következőben pedig Budapesten.

A JAMD főépülete Jeruzsálem egyik legfontosabb campusában található: számos buszjárat és a városi közlekedés gerincét jelentő villamos is az elérhető intézmény közvetlen közeléből, így a város kifejezetten könnyen megközelíthető.

Az intézménynek nincs kollégiuma, de az Akadémia nemzetközi osztálya készséggel segít szállást találni. Az épület első emeletén található a büfé, ahol egész nap kapható kávé és szendvics, továbbá a szomszédos helyiségben működik a déli órákban egy menza is meleg ételek széles választékával.

Jeruzsálem az emberiség történetének egyik legősibb városa: számtalan kultúra, vallás és nyelv bölcsője, így napjainkban is a nyugati és keleti civilizáció megkerülhetetlen találkozási pontja. A városban rengeteg a látnivaló és az ország másik fontos városa, Tel Aviv is egy órányi útra található.

További információ az intézményről a Jerusalem Academy of Music and Dance honlapján, valamint az intézményt népszerűsítő kisfilmben érhető el.