A legkisebbeknek sincs megtiltva, hogy nagy dolgokról álmodjanak, sőt törekedjenek is nagy dolgokra – szerényen, képességeikhez mérten.

Liszt Augusz Antalnak

Gyermekkari kórusművekre írt ki zeneszerzői pályázatot a Bartók Rádió

2023. február 13.

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából hazai és határon túli magyar komponistáktól várnak teljesen kidolgozott partitúrákat május 31-ig.

Az irodalomkedvelő zeneszerzőket szólítja meg legújabb pályázatában a Bartók Rádió. Petőfi Sándor verseit vagy azok részleteit felhasználva új kórusműveket várnak, a Magyar Rádió Gyermekkórusa számára dedikálva. A pályázat célja, hogy zenével ünnepelje meg a reformkor lángelméjét, és hidakat képezzen a különböző művészeti ágak között, továbbá Petőfi életművének jelentőségét megismertesse a legifjabb generációval.

A zsűri minimum 2, maximum 6 perces kórusműveket vár a 75 tagú énekkar számára. Bármely Petőfi Sándor-vers felhasználható, amely témájában és megfogalmazásában illik a gyermekkari előadáshoz. Színpadi mozgás használata, prózai megszólalás is lehetséges, de hangbejátszást nem szabad alkalmazni. A kórusmű a cappella előadású vagy zongorakísérettel előadható darab lehet, egyéb hangszer használata azonban nem megengedett, kivéve a kórus tagjai által megszólaltatható kisebb hangszereket. Egy pályázó több zeneművel is pályázhat, de csak egy díjat kaphat.

A pályaműveket május 31-én 16 óráig várják a következő címzéssel: MTVA Bartók Rádió Csatornaigazgatóság – Petőfi zenemű pályázat, 1037 Budapest, Kunigunda útja 64. A kiírással kapcsolatos kérdéseket a bartok_csatornaigazgato_info[kukac]mtva.hu email-címen lehet feltenni.

A beérkező alkotásokat rangos szakmai zsűri értékeli, az 1. díj 500 000 forinttal, a 2. helyezés 300 000 forinttal, a 3. pedig 200 000 forinttal jár, a grémium megosztott díjakat és különdíjakat is kioszthat.

A zsűri munkájában részt vesznek az MTVA Bartók Rádió Zenei Lektorátusának tagjai: Kovács Zoltán fagottművész, zeneszerző, Olsvay Endre zeneszerző és Vajda Gergely karmester, zeneszerző. A testületben helyet foglal mellettük Dinyés Soma, a Magyar Rádió Gyermekkórusának vezető karnagya és Walter Judit betanító karnagy is, a díjazott pályaműveket ő tanítja majd be a Gyermekkórusnak, és ő vezényli az ősbemutatón.

A győztes szerzeményeket a Magyar Rádió Gyermekkórusa 2023 őszén, a Petőfi-év alkalmából műsorra tűzi, és a Bartók Rádió a későbbiekben stúdiófelvételt készít belőlük. Az ősbemutatót és egyben a díjátadó ünnepséget december 17-én tartják a Zeneakadémia Nagytermében, a hangversenyt a Bartók Rádió élőben közvetíti. A zsűri döntését követően az MTVA a díjazott alkotások listáját 2023. június 30-ig a mediaklikk.hu/bartok honlapon teszi közzé.