Idén is meghirdeti a Zeneakadémia a Jámbor-díjat végzős hallgatói számára

2024. február 13.

A leszármazottak és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem 100.000 forintos, növendékeket támogató ösztöndíjat alapított az intézmény néhai növendékei, Jámborné Riesz Olga, Jámbor Böske és Jámbor Ági emlékére.

Az elismerés pályázati úton nyerhető el, a Zeneakadémia valamennyi végzős (BA, MA és TMA szakos) hallgatója jelentkezhet. Az alapítványt létrehozó Schiller Róbert, Schiller Mariann, valamint Schiller Erzsébet kívánsága szerint az intézmény mindenkori rektorából és tanáraiból álló döntőbizottság ítéli oda évente egy főnek a 100 000 forint értékű ösztöndíjat. A jutalom kiváló Bach-interpretációért, a tanév során elhangzott kiemelkedő hangversenyért, előadói teljesítményért vagy zenepedagógusi kiválóságért adható.

A pályázóknak szaktanári javaslatot, motivációs levelet, életrajzot és hangzó anyagot szükséges küldeniük 2024. május 6-ig a takacs.zsuzsanna[kukac]zeneakademia.hu email-címre. Eredményhirdetés a 2023/2024-es tanévzárón lesz.

 

Jámbor Böske és Ági

 

Jámborné Riesz Olga (1879–1956), az egyik első budapesti zeneiskola megalapítója és vezetője, idősebbik lánya, Jámbor Böske (1904–1964) hegedűtanár, az Állami Operaház zenekarának tagja, valamint fiatalabb lánya, Jámbor Ági (1909–1997) zongoraművész, a Bryn Mawr College (Pennsylvania, USA) professzora egyaránt a Zeneakadémia növendéke volt, emléküket örökíti meg a Jámbor-díj.