Kamarazene és Vonósnégyes vizsgakövetelmények

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kamarazene és Vonósnégyes tantárgyainak gyakorlati jegy (Gy) valamint vizsgajegy (V) követelményei.

1.) A tanév egy gyakorlati jegy, és egy vizsgaköteles jegy megjelölésű szemeszterből áll. Diplomázó hallgatók utolsó féléve gyakorlati jegy megjelölésű.

 

2.) Az alábbi követelmények mind a (Gy) mind a (V) félévekre alkalmazva vonatkoznak azokra a kamaracsoportokra, amelyeknek oktatója a Kamarazene Tanszék bármely tanára, valamint azokra a csoportokra, amelyek közül legalább 1 fő a csoportból a Kamarazene Tanszék tanáránál is felvehette volna a tárgyat, viszont egy másik tanszék tanáránál kívánja elvégezni azt. Kivételt képeznek azok a csoportok, amelyek nem a Kamarazene Tanszék valamelyik tanárnál vették fel a tantárgyat, és a csoport összeállításában szerepel ütőhangszer, hárfa, cimbalom, harmonika, gitár, csembaló, orgona, vagy gordon, kivételt képeznek továbbá a Fúvós Tanszék tanárai által oktatott rézfúvós és fafúvós együttesek. Rájuk az alábbi követelmények nem vonatkoznak, osztályzatukat a tárgyat oktató tanár határozza meg.

 

3.) A Kamarazene/Vonósnégyes tantárgy vizsgaanyaga félévente, minden regisztrált csoportnak egy 20 percet meghaladó műsor, a következők figyelembevételével:

20 percnél rövidebb művek esetén több teljes mű előadása, amely összességében meghaladja a 20 percet

20-40 perc hosszúságú művek esetén a teljes mű előadása, minden tételével

40 perc hosszúságot meghaladó művek esetén lehetőség van tételeket játszani az adott műből, azonban ezek teljes játékideje meg kell, hogy haladja a 20 percet.

hegedű szakos hallgatók a BA képzés hat szemesztere alatt kötelesek megtanulni és előadni egy klasszikus, egy romantikus és egy huszadik századi hegedű-zongora szonátát. A szonáták teljesítése nincs konkrét félévhez kötve, akár egy félév alatt elvégezhető, nyilvánosan elő kell adni és ezt igazolnia kell vizsgajegyzőkönyvnek, közös óra jegyzőkönyvnek, vagy koncertszórólapnak.

4.) Az elhangzott művekről jegyzőkönyv készül, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen egy kamaracsoport egy művel csak egyszer szerezhet gyakorlati jegyet, illetve egyszer tehet vizsgát.

 

5.) Különleges formációk esetében, amelyeknél a repertoár meglehetősen szűk, előfordulhat, hogy a fenti követelmények nem teljesülhetnek.  Ebben az esetben a vizsgaműsort előzetesen, az előadás előtt legalább két héttel korábban engedélyeztetni kell a tanszékvezetővel.

 

6.) Minden kamaracsoport – beleértve a vonósnégyeseket is – köteles teljesíteni 3. pontban előírt anyagot és nyilvánosan előadni.

 

7.) Gyakorlati jegy (Gy) megjelölésű félévben a gyakorlati jegy megszerzésének feltétele, hogy a 3. pontban előírt anyagot a hallgató nyilvánosan előadja az Egyetem valamely termében, ha ez nem teljesülhet, akkor a szemeszter szorgalmi időszakának utolsó hetében közös órán kell bemutatni az elvégzett anyagot, amelyből a tárgyat oktató tanár választ ki egy részletet.

 

8.) A hallgató választása alapján a vizsgaköteles félében (V) megszerzendő vizsgajegy az Egyetem bármely termében megrendezett évközi hangverseny-produkció alapján is megszerezhető. Ennek feltétele, hogy a nyilvános hangversenyen a Kamarazene Tanszék legalább három tanára jelen legyen, valamint az, hogy a teljesítésről vizsgalapot állítsanak ki. A bizottságból 1 személy főtárgy tanár is lehet, legalább két bizottsági tagnak azonban mindenképpen a Kamarazene Tanszék tanárának kell lennie. A csoport osztályzata a bizottság tagjai által adott osztályzatok (amelyek tizedesek is lehetnek) átlaga, ahol a tizedes érték ha 5-re jön ki, felfelé kerekítendő. A bizottság produkciót osztályoz, a csoport minden tagja ugyanazt az osztályzatot kapja. A leckekönyvbe kerülő osztályzatok a következők lehetnek a legjobbtól a legrosszabbig haladva: jeles, jó, közepes, elégséges, elégtelen. A koncert után lehetőség van a produkció szóbeli értékelésére, konzultációra.

 

9.) Diplomahangversenyen szereplő kamaracsoport szereplése akkor fogadható el a vizsgajegy megszerzésére szolgáló hangverseny-produkcióként, ha teljesül a 2. pontban jelzett vizsgakövetelmény, és a diplomahangversenyt értékelő – főtárgy tanárokból álló – bizottság tagjain kívül a Kamarazene Tanszék legalább 2 oktatója is jelen van.

 

10.) A vizsgaköteles félében teljesítendő vizsga halasztható, a halasztási kérelmet az Oktatási és Tanulmányi Osztályon kell jelezni írásban. A halasztás engedélyezéséről a tanszékvezető dönt. Halasztott vizsga csak az aktuális tanév rendjében megjelölt halasztottvizsga-időszakban lehetséges. Egyéb esetekben az Oktatási és Tanulmányi Bizottsághoz kell fordulni.

 

11.) A Kamarazene, illetve Vonósnégyes vizsga minden vizsgaköteles félév vizsgaidőszakában zajlik. A vizsgán nem kell eljátszani a teljes művet, mindenki maximum 10 percet játszik a bizottság kérésére a 2. pontban meghatározott feltételek alapján összeállított műből/művekből. A félév végi három vizsganapon a vizsgabizottság a Kamarazene Tanszék oktatóiból áll.

 

12.) Fenti követelmények érvényesek 2016. szeptember 1-től.

 

Budapest, 2024. július 10.

  

Fülei Balázs sk.

Tanszékvezető

Kamarazene Tanszék