Tájékoztató a Karmester és Karvezető Tanszék hallgatói számára a 2022/23. tanévre

2022. augusztus 24.

1.     A Zenekar- és Kórusvezető BA szakirány, valamint az osztatlan tanárképzésben a Kóruskarnagy művésztanár szakot végző hallgatóknak a II. év végén esedékes Kórusvezénylés vizsga anyagának részeként un. alapvizsgát kell tenniük. A vizsgarész a kórusvezénylés technikai alapjainak elsajátítását hivatott mérni. Az alapvizsga anyagát a szeptemberben kiadandó füzet repertoárja, valamint a kijelölt Kodály- illetve Bartók egynemű kari művek adják. Az I. és II. éveseknek tehát az említett Kodály- és Bartók-köteteket be kell szerezniük.

2.     Az osztatlan tanárképzésben (O12) Kóruskarnagy művésztanár szakot végző hallgatók esetében a vezényléstechnika főtárgy tanulmányok során egy alkalommal – legkésőbb a 6. félév végén – kötelező tanárváltásra kerül sor annak érdekében, hogy a tantárgy minél sokoldalúbb képzése biztosított legyen.

3.     A kórusvezénylést főtárgyként végző hallgatók esetében (Kórusvezető BA szakirány, Kóruskarnagy művész MA, valamint az osztatlan tanárképzésben a Kóruskarnagy művésztanári szak) a Vezényléstechnika tárgy éves végzett anyagában szerepelnie kell a II. félévben esedékes Karvezető versenyben kiírt kötelező műveknek.

4.     A Karmester MA szakon a Zenekari hospitálás tárgy, a Kóruskarnagy MA szakon a Kórushospitálás tárgy teljesítésének követelménye, hogy a hallgató a Magyar Rádió zenei együtteseinél, a Nemzeti Filharmonikusok zenekaránál és kórusánál, továbbá az Operaházban próbákon vegyenek részt, a részvételt pedig az OTO-nál felvehető űrlapon igazolják. Mindhárom zenei együttesnél előzetes regisztrációra van szükség az intézménybe történő bejutás érdekében.

5.     A Mesterkurzus tárgy teljesítésére (egyedi, külső szervezésű, és a tanszékvezető által jóváhagyott mesterkurzusokon túl) az első félévben Vashegyi György mesterkurzusán lesz lehetőség. A mesterkurzus időpontjai a tanszéki éves naptárban találhatók.

6.     A mesterkurzuson a vezénylést főtárgyként tanulók számára (Zenekarvezető BA, Kórusvezető BA szakirányok, Kóruskarnagy művész MA, Karmester MA, valamint az osztatlan tanárképzésben a Kóruskarnagy művésztanári szakirány) a részvétel – a „mesterkurzus” tantárgy felvételétől függetlenül – kötelező. A mesterkurzusok teljesítését a tanszékvezető írja alá.

7.     Az MA II. évfolyamos hallgatók számára a komplex vizsgák témajavaslatainak leadási határideje 2023. április 14. (P).

8.     A karmester hallgatók zenekari gyakorlatainak időpontjai az idei tanévben a következők:

  • 2022. október 6, október 11, november 29, december 1;
  • 2023. február 7, február 9, április 27, május 2.

 

  • Kiemelt zenekari gyakorlat: 2023. március 9.

 

 

Budapest, 2022. augusztus 22.

 

Dr. Kutnyánszky Csaba
tanszékvezető, egyetemi tanár