ZAK Ensemble

2014. május 4. 19.00-21.00

Solti terem

A tehetség kötelez

ZAK Ensemble A Zeneakadémia saját szervezésű programja

Karol Nepelski
Circlesong (2009)

Joanna Bailie
5 famous adagios (2006)

Jeney Zoltán
Consolazione (2001)

Futó Balázs
Intermezzók (4-5. tétel) (2003)


SZÜNET

Futó Balázs
Toccata (2003)

Balogh Máté
Consummatum est (2010)

Haydn
Consummatum est (Hob. XX/1:A, 6. tétel)

Mathias Kranebitter
stop and change (2011)

-;-Művészeti vezető és vezényel: Horváth Balázs

Nagy Judit (fuvola); Pálfi Csaba (klarinét); Tornyai Péter (hegedű); Zétényi Tamás (cselló); Haraszti Dávid (ütőhangszerek)

Kruppa Bálint, Tornyai Péter (hegedű); Jobbágy Andor (brácsa); Zétényi Tamás (cselló)

Birtalan Zsolt (zongora)

Zétényi Tamás (cselló); Birtalan Zsolt (zongora)

Birtalan Zsolt (zongora)

Kruppa Bálint, Tornyai Péter (hegedű); Jobbágy Andor (brácsa); Zétényi Tamás (cselló)

Nagy Judit (fuvola); Pálfi Csaba (klarinét); Kruppa Bálint, Tornyai Péter (hegedű); Jobbágy Andor (brácsa); Zétényi Tamás (cselló); Birtalan Zsolt (zongora)
„Bárcsak a jövendő művésze önmagán belül, s nem kívül tűzné ki az elérendő célt, s lenne a virtuozitás csupán eszköze, nem pedig végcélja. Bárcsak mindig észben tartaná azt, hogy bár a mondás szerint Noblesse oblige (a nemesség kötelez), de legalább annyira, sőt sokkal inkább, mint a nemesség: GÉNIE OBLIGE (a tehetség kötelez)!” Paganiniről írott nekrológjában, 1840-ben fogalmazott így Liszt Ferenc, és saját maga mutatott példát arra az utókornak, hogy mire is kötelezi egy művészt a tehetség. Mindenekelőtt arra, hogy tehetségét megossza a világgal. A Zeneakadémia Koncertközpont új – hagyományteremtő szándékkal életre hívott – sorozata minden félévben több zeneakadémista növendéknek vagy együttesnek kínál bemutatkozási lehetőséget.A sorozat utolsó estjén az Európai Unió által támogatott New Music, New Audiences Program nyomán életre hívott, Horváth Balázs által vezetett ZAK Ensemble lép fel. A nemzetközi kezdeményezés szellemében az együttes célja közelebb vinni a legfrissebb kortárs zenét a közönség minél szélesebb rétegeihez. Frissességre bizonnyal nem lesz hiány a hangversenyen, hiszen eltekintve egy Haydn-kompozíciótól, egyetlen olyan darab fog megszólalni a koncerten, amely a múlt évezredben született.

Jegyár:

1.200 Ft