RRF

Gyakorlatorientált felsőfokú képzések infrastrukturális- és készségfejlesztése

A PROJEKT FŐBB ADATAI

Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének keretében, a magyar kormány által a felsőoktatási szektor szereplőinek meghirdetett „RRF-2.1.2-21 Gyakorlatorientált felsőfokú képzések infrastrukturális és készségfejlesztése” című felhívásra a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem sikeresen pályázott 2022-ben.

A projekt neve: A gyakorlati képzés digitális fejlesztése Liszt Zeneakadémiáján

A kedvezményezett neve: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem

A projekt azonosító száma: RRF-2.1.2-21-00040

A szerződött támogatás összege: 1.249.302.417 Ft

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2026. 04. 30.

 

A fejlesztés tárgya, célja

Az Egyetem zene- és alkotóművészeti, zenepedagógiai képzéseihez kapcsolódó táv- és hibrid oktatás infrastrukturális hátterének fejlesztése, digitális tananyagok fejlesztése, a digitalizáció szintjének emelése az oktatókat, hallgatókat és dolgozókat segítő IT eszközök beszerzésén és képzéseken keresztül.

 

A PROJEKT BEMUTATÁSA

„A gyakorlati képzés digitális fejlesztése Liszt Zeneakadémiáján” c. projekt céljai az RRF-2.1.2-21 pályázat által megpályázható tevékenységi körökből az IT infrastruktúrafejlesztésekhez és a gyakorlatorientált képzési tevékenységekhez köthetőek.

Átfogó célja a felsőfokú zeneművészeti képzésekhez kapcsolódó táv-és hibrid oktatás speciális igényeit kiszolgáló eszközök beszerzése, az oktatók, hallgatók, munkatársak IT-eszközökkel történő ellátása, innovatív saját fejlesztésű digitális programjaink széles körű beemelése az oktatásba, a pedagógusképzés és felnőttképzés modernizálása, oktatói, hallgatói, alkalmazotti transzverzális (elsősorban digitális) készségek fejlesztése.

Részét képezi a projektnek egy Online Education Centre létrehozása, mely a zeneművészeti, zenepedagógiai oktatást szolgálja ki és elérhetővé teszi az új, innovatív fejlesztések eredményeit. A koncerttevékenységhez kapcsolódó stúdiótechnika modernizálásával és egy Online Koncertközpont létrehozásával bővítjük az elérési lehetőségeket és segítjük a felsőfokú zeneművészeti képzés gyakorlati oldalát.

 

A PROJEKT EREDMÉNYEI

A támogatási szerződés aláírását követően elindult a projekt előkészítő fázisa, melyben az infrastrukturális fejlesztésekhez szükséges beszerzések előkészületei mellett a projekt képzési és tartalmi elemeinek megvalósítása is elkezdődött.

A Move mi Music online szolfézs tananyag továbbfejlesztése eredményeképpen a nemzetközi zenepedagógiai körökben nagy elismerést kiváltott eszköz immáron hat nyelven lesz elérhető a magyar mellett. Azon világnyelvekkel bővítettük az eszköz képességeit, melyek a kodályi zenepedagógia nemzetközi terjesztése szempontjából kiemelt országok nyelvei, tehát a portugál, a spanyol, az olasz, a francia és a kínai nyelvekkel. Funkcióbővítéssel szolgáljuk az ének-zene tanárok munkáját, immáron minden egyes feladattípushoz három nehézségi fokú mintapéldákat töltöttünk fel, melyek kiindulásként szolgálhatnak a tanár óratervező munkájához. Lehetőség lesz a jövőben bizonyos feladatokhoz kapcsolódó dallamok feléneklésére és/vagy feltöltésére, melyet a gyerekek otthon hallgathatnak meg, míg a házifeladatukat elkészítik. A program jelenleg a fő négy internetes áruházban elérhető (AppStore iOS, MAC, Google Play Store, Windows Store), a fejlesztés eredményeképpen a Huawei AppGallery-be is publikálásra kerül.

Elindult az LFZE Kodály Intézet új, innovatív angol nyelvű nemzetközi felnőttképzési és vizsgaprogramjához (International Kodály Musicianship Certificate Programme) kapcsolódó tananyagfejlesztések előkészítése és a program ábrás védjegyének nemzetközi lajstromoztatása.

Az Egyetem hallgatói és munkatársai tájékoztatásához készített szórólap IDE KATTINTVA elérhető.

 

A PROJEKTSZERVEZET

Projektmenedzser: Sárik Zoltán

Szakmai vezető: Dr. Benkő Szabolcs, a Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnázium igazgatója

Pénzügyi vezető: Baumgartner Mónika főkönyvelő

Projekt asszisztens: Jacsó Zsóka