Dalos Anna Tudományos Fóruma a ZTI-n

2021. május 13.

A Doktori Iskola oktatója "A nyúl éneke avagy Bárdos Lajos és a politikai katolicizmus Magyarországon" címmel tart előadást a Zenetudományi Intézetben.

A római katolikus egyház híveinek aktív, különösképpen a Budapesten nagy befolyást szerzett Keresztény Községi Párt zászlaja alatt megvalósuló politizálása az I. világháborút követően vált megkerülhetetlen tényezővé Magyarországon. Bár hajlamosak vagyunk Bárdos Lajos két világháború közötti pályáját szemlélve elsősorban a Magyar Kórus kiadóvállalatot megalapító, a Budai Szent Cecília Kórust és a Palestrina Kórust vezető szakmuzsikusról beszélni, a zeneszerzőnek a korszak keresztényszocialista, illetve szociális eszményeihez és mozgalmaihoz fűződő viszonyáról sajtó- és levéltári dokumentumok sokasága árulkodik. Az előadásban mindezeken túl nem csupán a Városmajori Egyházközség szerepéről, Dienes Valéria szellemi befolyásáról, illetve a modern egyházművészeti mozgalmak jelentőségéről esik szó, de az előadó igyekszik megvilágítani Bárdosnak a hazai politikai katolicizmus olyan meghatározó alakjaihoz fűződő kapcsolatát is, mint Prohászka Ottokár vagy Bangha Béla.

 

Az előadás időpontja: 2021. május 27. csütörtök, 10 óra

Szervező: ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont, Zenetudományi Intézet

 

Az előadást a Zenetudományi Intézet Zoom-videókonferencia keretében élőben közvetíti és a későbbiekben az Intézet honlapján elérhetővé teszi. A közvetítés erre a linkre kattintva tekinthető meg.