Régi és új zene összefonódása a Bartók Konziban

2019. január 29.

A Bartók Konzi Új Zenei Projektje annak az egész tanéven át tartó szakmai munkának eredményét mutatja be, amely az új zene különböző irányzatainak megismertetését, az önálló alkotást és a közös, kreatív együttgondolkodást helyezi előtérbe. A hatodik alkalommal megrendezett esemény 2018. április 19-én zajlott le.

Az egész napos program négy koncerten keresztül hozta közelebb az új zene különböző irányzatait. Elsőként a Bartók Konzi korábbi növendékeiből álló „Ensemble Z” nevű formáció adott önálló műsort. A különleges hangszer-összeállítású, hattagú együttes alapítója és vezetője, Siklósi Kristóf fuvolista–zeneszerző, aki a hagyomány és az új zene kapcsolódási lehetőségeit keresi műveiben. A koncert nyitó számaként egy  Haydn-szimfóniára készült átiratát hallhatta a közönség, amely teljesen új színben tüntette fel a remekművet.

Ezt követően a „Montázs és akciófestészet” címet viselő koncerten a performansz művészet kísérletezése és rögtönzése találkozott a modern művészet örök érvényű alkotásaival. A video-montázsok és a rögtönzött festmények szorosan összekapcsolódtak a zenei folyamattal, a hangverseny jól szemléltette a különböző művészeti ágak hatását egymásra.

Zenetörténeti előadást is hallhattak a résztvevők: Molnár Szabolcs tanár úr a projektnap záróeseményeként felhangzó Stravinsky- és Milhaud- művek keletkezési körülményeit ismertette, kitérve a szerzők személyiségére és életútjuk alakulására.

A hivatalos program záróeseménye a Konzi zenekarának koncertje volt, amelyen a gimnazista növendékek a régi és új zene összefüggéseit jelenítették meg. Bach: 3. Brandenburgi versenyét egy Stravinsky–mű követte, záró kompozícióként pedig Darius Milhaud izgalmas jazz-elemeket felvonultató alkotása, a „Le creation du monde” hangzott el. A szokatlan hangzásokat felvonultató művek megismertetése igazi kihívás volt a diákok számára, akiknek felkészítéséről Holló Aurél tanár és Dubóczky Gergely karmester gondoskodott.

2018. április 27.                                                                            

(A beszámoló Horn András írása alapján készült.)   

 

A rendezvényen készült fotók galériánkban megtekinthetők: