Művészi szempontból álljon szemünk előtt, hogy a teljes technikai készség csak eszköz arra, hogy a lélek megszólalhasson...

Dohnányi Ernő főigazgatói székfoglalója

A Szaxofonról minden korosztálynak

2019. január 21.

Az EFOP 3.2.6-16-2016-00001 „A tanulók képesség-kibontakoztatásának elősegítése a köznevelési intézményekben” című pályázat keretében rendezték meg a szaxofon workshopot 2017 május 27-én. Az esemény célja a szaxofon-kamarazene megszólaltatása, és azon belül a 20. századi és a magyar repertoár megismertetése, előadási gyakorlatának bemutatása volt.

 

 A program ünnepélyes megnyitóval kezdődött, a résztvevők az ország számos pontjáról érkeztek, a kamaraegyüttesek szintje az alsó foktól egészen a professzionális együttesekig terjedt. A rendezvény első résztvevői a zeneművészeti szakgimnáziumok szaxofonos növendékei voltak, őket követően a VI. Országos Zeneiskolai Szaxofonverseny győzteseinek hangversenyét hallhatták a résztvevők. A harmadik műsorszám is a zeneiskolás korosztályról szólt, ám itt már kamaraformációkban léptek fel a szereplők. Ezután két különleges hangszer-összeállítású formáció mutatkozott be: elsőként a Bartók Konzervatórium diákjai szólaltatták meg egy francia 20. századi zeneszerző fuvola-szaxofon-zongora trióját, őket pedig egy pályája kezdetén álló ifjú szaxofonos, a Debreceni Egyetem idei végzőse, Szőke Noémi követte, szaxofon-cselló formációjával. 16 órától a Debreceni Egyetem Szaxofonegyüttesének műsora csendült fel, majd a Szepesi Bence által vezetett Budapest Saxophone Quartet és a Hungarian Saxophone Consort lépett a színpadra. A szaxofon minden oldalát bemutatták ezen a napon, amelynek következő fellépője a populáris szakmában tevékenykedő szaxofonművész, Herold Péter volt, aki elektronikus alap kíséretében adott elő három saját kompozíciót. Az est zárásaként két világhírű művész alkotta duó, Borbély Mihály és Horváth Kornél adott rövid koncertet. A szereplőkön kívül számos hallgató, tanár, kisdiák és szülő is érkezett a nagy érdeklődés övezte rendezvényre.

 

Budapest, 2017.06.01.

 (Készült a hivatalos szakmai beszámoló alapján, amelynek szerzője Seleljo Erzsébet)