Kamarazene-művész szakirányú továbbképzés

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kamarazene Tanszéke új szakirányú továbbképzési szakokat indít hegedű-, mélyhegedű-, gordonka- és zongoraművész MA, vagy korábbi egyetemi szintű diplomával rendelkező hallgatók részére.

A képzés célja olyan kamarazene-művészek képzése, akik – meglévő mesterfokú hangszeres tudásukra, készségeikre támaszkodva, a kamarazenei repertoár és a kamarazenei előadásmód sokoldalú, alapos tanulmányozása, az egymás játékára történő érzékeny reagálás képessége fejlesztésének, a zenei párbeszédkészségnek, valamint a kamarazenei hangversenyező tevékenységhez kapcsolódó karrierépítési gyakorlatnak a képzésben történő elsajátítása által – képesek a hazai és nemzetközi zenei életben a kamarazene előadására kiemelten specializálódott művészként részt venni.

A képzésre kizárólag már létező, vagy a képzésre alakuló kamarazenei csoportok jelentkezhetnek, a következő formációkban:

 • hegedű-zongora duó
 • mélyhegedű-zongora duó
 • cselló-zongora duó
 • hegedű-cselló duó
 • hegedű-cselló-zongora trió
 • hegedű-mélyhegedű-cselló trió
 • vonósnégyes
 • vonósszextett
 • zongoranégyes
 • zongoraötös
 • kétzongorás duó
 • négykezes duó

A jelentkezéseket a csoporttagoknak együtt kell leadniuk.

 

Képzési idő: 2 félév

Képzési díj: 350.000 Ft / fő / félév

Képzés nyelve: magyar és angol

 

A képzés tantárgyai

Kamarazene főtárgy

A tantárgy célja a hegedűs kamarazene művek alapos megismerése, széleskörű repertoár felépítése, hangversenye előadandó művek elsajátítása, s azok világszínvonalú előadásának megismerése. A tantárgyban hangsúlyos szerepet kap az együttjáték különböző módozatainak megtanulása, és az egymást aktívan hallgató játékmód kialakítása.

Oktatók: a Kamarazene Tanszék tanárai
 

Kreatív kamarazene

A tantárgy célja a kamarazenei játéktechnika elmélyítése, amely a közös gondolkodást, egymásra figyelést és reagálást, hallgatást fejleszti. További cél, hogy a kamarazenei reakciókészség hangszertől függetlenül kiépüljön a hallgató érzékrendszerében.

Oktató: Tornyai Péter
 

Kamarazene lapról játék

A tantárgy célja a lapról olvasás fejlesztése, valamint a kamarazene repertoárban történő otthonos mozgáshoz szükséges kottaolvasási rutin megszerzése.

Oktatók: a Kamarazene Tanszék tanárai
 

Ornamentika és improvizáció

A tantárgy célja a kamarazene repertoárjában előforduló díszítések ismeretanyagának alapos megismerése, az erre irányuló 17. és 18. századi szakirodalom segítségével.

Oktató: Dobozy Borbála
 

Műelemzés

A tantárgy feladata a „Kamarazene főtárgy” c. tantárgy keretében tanult művek művek részletes formai, összhangzattani, az egyes szólamokat és a teljes művet érintő elemzése a gyakorló zenész szempontjából, az önálló gondolkodás és felismerés fejlesztéséhez.

Oktatók: a Kamarazene Tanszék tanárai
 

Notációértelmezés

A tantárgy feladata a zenei kódértelmezés a régi-zenétől kezdve a XXI. század legújabb notációs problémáinak megismeréséig. Különböző szerzők lejegyzési szokásainak alapos megismerése, a kottában szereplő jelek és jelrendszerek helyes megfejtésének oktatása.

Oktató: Tornyai Péter
 

Kortárs kamarazene

A tantárgy célja elsősorban zeneszerző szakos egyetemi hallgatók kompozícióinak speciálisan e tantárgyhoz kapcsolódóan írt műveinek elsajátítása és bemutatása, a szerzővel történő konzultációval, valamint napjaink szerzőinek műveivel való beható foglalkozás.

Oktatók: a Kamarazene Tanszék tanárai
 

Karrierépítési gyakorlat

A tantárgy célja a művészeti menedzsment ismeretek, árképzés és tárgyalás gyakorlatának, a produkció eladásának gyakorlati megismerése, szerződések, számlázás és vállalkozási formák bemutatása a kamarazenész számára.

Oktató: Körösvölgyi Zoltán
 

Mesterkurzus

Zeneszerzőkhöz, stílusokhoz, műfajokhoz köthető, változó tematikájú előadássorozat a magyar és nemzetközi élet egy jelentős kamaramuzsikusával, zenetudósával.

 

Jelentkezés és felvételi a 2024/25. tanévre

Felvételi anyag:

A jelentkező csoport formációjára írt két különböző stílusú kamarazenei mű, amely közül az egyik – ha a formáció rendelkezik ezzel a repertoárral – Haydn, Mozart, Beethoven vagy Schubert darab.

 

Jelentkezés:

2024. június 26. (szerda) éjfélig, Détári Alexandra tanszéki ügyintézőnél a detari.alexandra[kukac]zeneakademia.hu e-mail-címen, az alábbi dokumentumokkal:

 • A kamaracsoport és a tagok életrajza
 • A felvételi meghallgatás programja
 • Jelentkezési lap

 

Letölthető jelentkezési lapok:

 

Felvételi meghallgatás:

2024. augusztus 29. (csütörtök), 15.00–18.00

Zeneakadémia Főépület, X. terem
(1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.)

 

Értesítés a felvételi eredményről:

legkésőbb 2024. szeptember 2. hétfőig