A technika a lélekből szülessen meg, ne a mechanikából.

Liszt Lina Ramannak

Felvételi követelmények tanár – zeneművésztanár (mélyhegedűművész-tanár) szakirányon

Figyelem! A járványhelyzet kapcsán megváltozott felvételi követelmény módosításai alább olvashatók, a piros színnel jelölt és áthúzott szövegmódosítások a felvételi vizsga törölt és módosított részeire vonatkoznak.

 

A felvételi vizsga online írásbeli és szóbeli vizsga keretében történik.

 

Írásbeli vizsga

A felvételi vizsga írásbeli részét a felvételiző 2-4000 karakter terjedelmű írásmű feltöltésével teljesítheti, amelyet előre meghatározott időben kell megírni. A dolgozatot a tanarkepzes[kukac]zeneakademia.hu címre, Word formátumban kell elküldeni. A dolgozat témájáról és megírásának pontos időpontjáról az Egyetem e-mailben tájékoztatja a felvételizőket. Az írásbeli vizsgán elérhető maximális pontszám 48 pont.

A vizsga időtartama: 1 óra

 

Lehetséges témakörök:

  1. esszé a hallgató pályaelképzeléseiről, karrierterveiről, egyéni életút fejlődési terveiről
  2. esszé egy tanári példaképről
  3. motivációs dolgozat, amelynek tematikája lehet a tanári pálya választásának indoklása, a saját pályával kapcsolatos elképzelések, esetleg múltbeli zenepedagógiával kapcsolatos, személyesen átélt tapasztalat

A vizsga időtartama: 1 óra

 

Szóbeli vizsga

A felvételi vizsga szóbeli része online ZOOM videokonferencia keretében zajlik. A vizsgára a jelölt által megadott e-mail címre előzetesen elküldött belépési kóddal, a megadott időben tud belépni a felvételiző. A szóbeli vizsga két részből áll, melyekre 25-25 pont adható.

szakmai rész

Körülbelül öt perc terjedelmű beszélgetés Olyan pályaalkalmassági teszt, amelyen a felvételiző a szükséges szakmai tudásáról tesz bizonyságot: például alapfokú és középfokú repertoár lapról olvasása, a mű komplex elemzése, az anyag tanításához kapcsolódó módszertani és didaktikai kérdések.

tanári pályaalkalmassági rész

Az írásbeli vizsgához kapcsolódó beszélgetés, amely során a hallgató kommunikációs és szóbeli kifejezőkészségét, általános műveltségét és a tanári pályához kapcsolódó attitűdjét vizsgálja a bizottság.