Liszt szerepe a zongorajátszásban ugyanaz, mint Euklideszé a geometriában.

Alan Walker

Felvételi követelmények tanár – zeneművésztanár (muzikológus tanár) szakirányon

Figyelem! A járványhelyzet kapcsán megváltozott felvételi követelmény módosításai alább olvashatók, a piros színnel jelölt és áthúzott szövegmódosítások a felvételi vizsga törölt és módosított részeire vonatkoznak.
 

Írásbeli vizsga

A felvételi vizsga írásbeli részét a felvételiző 2-4000 karakter terjedelmű írásmű feltöltésével teljesítheti, amelyet előre meghatározott időben kell megírni. A dolgozatot a tanarkepzes[kukac]zeneakademia.hu címre, Word formátumban kell elküldeni. A dolgozat témájáról és megírásának pontos időpontjáról az Egyetem e-mailben tájékoztatja a felvételizőket. Az írásbeli vizsgán elérhető maximális pontszám 48 pont.

A vizsga időtartama: 1 óra

Tanmenet összeállítása a zenei szakközépiskolák zenetörténet tananyagához kapcsolódóan. A tanmenetet a felvételiző a felvételi vizsga előtt egy héttel írásban nyújtja be, a szóbeli vizsga keretében pedig ezt részletezi.

 

Szóbeli vizsga

A felvételi vizsga szóbeli része online ZOOM videokonferencia keretében zajlik. A vizsgára a jelölt által megadott e-mail címre előzetesen elküldött belépési kóddal, a megadott időben tud belépni a felvételiző. A szóbeli vizsga két részből áll, melyekre 25-25 pont adható.

szakmai rész

A felvételiző egy általa választott mű tanításával kapcsolatos elképzelését mutatja be körülbelül öt perc terjedelemben a bizottság előtt.

tanári pályaalkalmassági rész

Az írásbeli vizsgához kapcsolódó beszélgetés, amely során a hallgató kommunikációs és szóbeli kifejezőkészségét, általános műveltségét és a tanári pályához kapcsolódó attitűdjét vizsgálja a bizottság.