Liszt szerepe a zongorajátszásban ugyanaz, mint Euklideszé a geometriában.

Alan Walker

Felvételi követelmények tanár - zeneművésztanár (muzikológus tanár) szakirányon

A 2020-as járványhelyzet kapcsán megváltozott felvételi követelmény módosításai alább olvashatók, a piros színnel jelölt és áthúzott szövegmódosítások a felvételi vizsga törölt és módosított részeire vonatkoznak.

Az aktuális pontozás és a felvételi vizsga módja ide kattintva olvasható (23. oldal).

 

Írásbeli vizsga

A felvételi vizsga írásbeli részét a felvételiző 2-4000 karakter terjedelmű írásmű feltöltésével teljesítheti, amelyet előre meghatározott időben kell megírni. A dolgozatot a tanarkepzes[kukac]zeneakademia.hu címre, Word formátumban kell elküldeni. A dolgozat témájáról és megírásának pontos időpontjáról az Egyetem e-mailben tájékoztatja a felvételizőket. A vizsga írásbeli részén 48 pontot lehet elérni.

 

Tanmenet összeállítása a zenei szakközépiskolák zenetörténet tananyagához kapcsolódóan. A tanmenetet a felvételiző a felvételi vizsga előtt egy héttel írásban nyújtja be, a szóbeli vizsga keretében pedig ezt részletezi.

 

Szóbeli vizsga

A felvételi vizsga szóbeli része online videokonferencia keretében zajlik. A konferenciára az előzetesen elküldött belépési kóddal a megadott időben tud belépni a felvételiző. A szóbeli vizsga két részből áll, melyekre 25-25 pont adható.

szakmai rész

Olyan pályaalkalmassági teszt, amelyen a felvételiző a szükséges szakmai tudás meglétéről tesz bizonyságot: pl. alapfokú és középfokú repertoár lapról olvasása, a mű komplex elemzése, az anyag tanításához kapcsolódó módszertani és didaktikai kérdések.

A felvételiző egy általa választott mű tanításával kapcsolatos elképzelését mutatja be kb. 5 percben a bizottság előtt.

 

tanári pályaalkalmassági rész

A felvételizővel folytatott Az írásbeli vizsgához kapcsolódó beszélgetés, amely során a felvételiző kommunikációs és szóbeli kifejezőkészségét, általános műveltségét és a tanári pályához kapcsolódó attitűdjét vizsgálja a bizottság.