A technika a lélekből szülessen meg, ne a mechanikából.

Liszt Lina Ramannak

Felvételi követelmények tanár – zeneművésztanár (zeneszerző) szakirányon

Figyelem! A járványhelyzet kapcsán megváltozott felvételi követelmény módosításai alább olvashatók, a piros színnel jelölt és áthúzott szövegmódosítások a felvételi vizsga törölt és módosított részeire vonatkoznak.
 
A felvételi vizsga online írásbeli és szóbeli vizsga keretében történik.

ÍRÁSBELI VIZSGA

A felvételi vizsga írásbeli részét a felvételiző 2-4000 karakter terjedelmű írásmű feltöltésével teljesítheti, amelyet előre meghatározott időben kell megírni. A dolgozatot a tanarkepzes[kukac]zeneakademia.hu címre, Word formátumban kell elküldeni. A dolgozat témájáról és megírásának pontos időpontjáról az Egyetem e-mailben tájékoztatja a felvételizőket. Az írásbeli vizsgán elérhető maximális pontszám 48 pont.

A vizsga időtartama: 1 óra

 

SZÓBELI VIZSGA

A felvételi vizsga szóbeli része online ZOOM videokonferencia keretében zajlik. A vizsgára a jelölt által megadott e-mail címre előzetesen elküldött belépési kóddal, a megadott időben tud belépni a felvételiző. A szóbeli vizsga két részből áll, melyekre 25-25 pont adható.

Szakmai rész:

Egy-egy, a helyszínen kapott rövid stílusgyakorlat valamint szabad kompozíció értékelése, javaslatokkal a jelölt által esetleg szükségesnek tartott korrekciókra, körülbelül öt perc terjedelemben.

Tanári pályaalkalmassági rész:

Az írásbeli vizsgához kapcsolódó beszélgetés, amely során a hallgató kommunikációs és szóbeli kifejezőkészségét, általános műveltségét és a tanári pályához kapcsolódó attitűdjét vizsgálja a bizottság.

 

Gyakorlati vizsga

A jelölt a bizottság előtt tartson kb. 20 perces előadást/elemzést két általa választott műről úgy, mintha azt egy zeneművészeti szakközépiskola zeneszerzés szakos tanulói számára tenné. A két mű közül az egyiknek a XX. század második felében vagy a XXI. században írt kompozíciónak kell lennie.

 

Pályaalkalmassági vizsga

Egy-egy a helyszínen kapott rövid stílusgyakorlat valamint szabad kompozíció értékelése, javaslatokkal a jelölt által esetleg szükségesnek tartott korrekciókra.