Művészi szempontból álljon szemünk előtt, hogy a teljes technikai készség csak eszköz arra, hogy a lélek megszólalhasson...

Dohnányi Ernő főigazgatói székfoglalója

Felvételi követelmények tanár - zeneművésztanár (zeneszerző) szakirányon

A 2020-as járványhelyzet kapcsán megváltozott felvételi követelmény módosításai alább olvashatók, a piros színnel jelölt és áthúzott szövegmódosítások a felvételi vizsga törölt és módosított részeire vonatkoznak.

Az aktuális pontozás és a felvételi vizsga módja ide kattintva olvasható (23. oldal).

 

Írásbeli vizsga

A felvételi vizsga írásbeli részét a felvételiző 2-4000 karakter terjedelmű írásmű feltöltésével teljesítheti, amelyet előre meghatározott időben kell megírni. A dolgozatot a tanarkepzes[kukac]zeneakademia.hu címre, Word formátumban kell elküldeni. A dolgozat témájáról és megírásának pontos időpontjáról az Egyetem e-mailben tájékoztatja a felvételizőket. A vizsga írásbeli részén 48 pontot lehet elérni.

 

Szóbeli vizsga

A felvételi vizsga szóbeli része online videokonferencia keretében zajlik. A konferenciára az előzetesen elküldött belépési kóddal a megadott időben tud belépni a felvételiző. A szóbeli vizsga két részből áll, melyekre 25-25 pont adható.

Szakmai rész

Olyan pályaalkalmassági teszt, amelyen a felvételiző a szükséges szakmai tudás meglétéről tesz bizonyságot: pl. alapfokú és középfokú repertoár lapról olvasása, a mű komplex elemzése, az anyag tanításához kapcsolódó módszertani és didaktikai kérdések.

Tanári pályaalkalmassági rész

Az írásbeli vizsgához kapcsolódó beszélgetés, amely során a hallgató kommunikációs és szóbeli kifejezőkészségét, általános műveltségét és a tanári pályához kapcsolódó attitűdjét vizsgálja a bizottság.

 

Gyakorlati vizsga

A jelölt a bizottság előtt tartson kb. 20 perces előadást/elemzést két általa választott műről úgy, mintha azt egy zeneművészeti szakközépiskola zeneszerzés szakos tanulói számára tenné. A két mű közül az egyiknek a XX. század második felében vagy a XXI. században írt kompozíciónak kell lennie.

 

Pályaalkalmassági vizsga

Egy-egy a helyszínen kapott rövid stílusgyakorlat valamint szabad kompozíció értékelése, javaslatokkal a jelölt által esetleg szükségesnek tartott korrekciókra.