A Budapesti Vonósok Kamarazenekar kapta az idei Balassa Sándor-díjat

2024. július 1.

Másodszor adták át az elismerést, amelynek alapítója a néhai zeneszerző, egykori zeneakadémiai tanár özvegye, Balassa Mariann.

A Zeneakadémia Alapítvány kuratóriuma ítéli oda a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem 2021-ben elhunyt tanáráról, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Balassa Sándorról, a Magyar Művészeti Akadémia tagjáról elnevezett kitüntetést, és a tanévzáró ünnepségen adják át. A Balassa Sándor Díj bronz plakettjét Madarassy István Kossuth-díjas érem- és szobrászművész készítette, és oklevél, valamint egymillió forint pénzösszeg is jár hozzá.

Az átadón Balassa Mariann elmondta: férje figyelemmel kísérte a fiatal tehetségek és művészek tevékenységét, mindig segítette őket, ezért is hozta létre 1996-ban a Zeneakadémia Alapítványt, amely az eltelt évtizedekben számos programmal támogatta a diákokat. Ezért, az ő emlékére alapította a róla elnevezett kitüntetést.

 

Pilz János és Botvay Károly
Fotó: Zeneakadémia / Posztós János

 

Bejelentette, hogy a kuratórium döntése értelmében az idei díjazott a Budapesti Vonósok Kamarazenekar. Mint felidézte, a formáció 1977-ben alakult Botvay Károly Kossuth-díjas gordonkaművész vezetésével, a koncertmester 1986-tól 25 éven keresztül  Bánfalvi Béla Liszt díjas hegedűvész volt, 2012-től pedig Pilz János Liszt-díjas hegedűművész tölti be ezt a tisztet. A zenekar rendszeresen koncertezik itthon és külföldön, több önálló bérlet- és koncertsorozata van a fővárosban és vidéki nagyvárosokban egyaránt – tette hozzá. Arról is szólt, hogy a kamarazenekar klasszikus zeneművek mellett szívesen műsorára tűzi kortárs komponisták műveit is, 1995 óta minden évben megrendezte a Haydn Fesztivált Fertőd-Eszterházán, 2021 óta Pápán, az Eszterházy kastélyban, neves hazai és külföldi művészek közreműködésével, hat éve pedig létrehozták az Óbudai Zenezug Fesztivált az Óbudai Társaskörben, amely azóta is sikeresen működik. Az együttes elkötelezett támogatója az ifjúság zenei nevelésének, ezért minden évben versenygyőztes zeneiskolásokat mutat be ugyanitt.

A kamaraformáció elismeréseiről szólva megemlítette, hogy 2001-ben az együttes megkapta a Bartók–Pásztory-díjat, 2006-ban pedig a Magyar Tudományos Akadémia művészeti díját vehették át. Mint Balassa Mariann emlékeztetett rá, a tavalyi, első díjazott Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester, a Nemzet Művésze volt.