A Concertgebouw-ban hangzik el először a Zeneakadémia oktatójának új műve

2022. február 7.

Kecskés D. Balázs kompozícióját, a Blue című darabot a megrendelő Holland Filharmonikus Zenekar mutatja be a világhírű amszterdami koncertteremben.

A Zeneszerzés Tanszéken klasszikus kompozíciós gyakorlat főtárgyat, klasszikus kompozíciós technikákat tanító zeneszerző a műről írt ismertetőjében képzőművészeti példákra hivatkozik, e szerint számos festő használta a kék színt. Például Yves Klein is, akinek munkái inspirálták a Blue című kompozíciót: a festmények egyszínűek ugyan, mégis hosszan tanulmányozhatók a részletek miatt, hiszen a kék különféle árnyalataiból állnak össze. Kecskés D. Balázs szerint darabját Yves Klein munkáihoz hasonlóvá teheti a monotematika, illetve az, ahogyan a darab lassan, fokozatosan változó hangzásokban bontja ki ezt az egyetlen fő témát különböző szimfonikus karaktereken át. Ezek egymás után többek közt lágyságot, biztonságérzetet, lelkesedést, elmerengést jelenítenek meg. A hétperces alkotásban az időtartam miatt egyszerre kellett változatosságra és tömörítő fogalmazásra törekednie.

 

Kecskés D. Balázs

 

A premier február 12-én lesz, a Zeneakadémián is gyakran fellépő Madaras Gergely vezényletével, az esten elhangzik még Brahms Változatok egy Haydn-témára című műve, Lars Vogt zongoraművész közreműködésével a német romantikus szerző 1. zongoraversenye, továbbá Kodály Galántai táncok című darabja.