"A halk kezdés erős elkötelezettséggé vált" - interjú Batta Andrással

2013. július 19.

Az ORIGO kormánybiztosi kinevezéseiről, feladatairól, és persze a Zeneakadémiáról is kérdezte dr. Batta András rektort.

Az ORIGO kormánybiztosi kinevezéseiről, feladatairól, és persze a Zeneakadémiáról is kérdezte dr. Batta András rektort.

 

Az ORIGO komolyzenei blogja, a Figaro.postr.hu riportere kérdésére a Zeneakadémia rekonstrukciós projektje és a kormánybiztosi feladatok közötti összefüggésről elmondta: "Az utóbbi tíz évben a zenekultúra iránt kormányoktól függetlenül tapasztalható a kiemelt figyelem. Az első Fidesz kormány alatt született meg a Müpa gondolata, kiemelt támogatást kapott az Operaház, a következő kormány tette lehetővé, hogy a Magyarországra érkező EU-pénzekből le lehessen hívni csaknem  12 milliárdot a Zeneakadémia felújítására. Ez utóbbi ügyet a jelenlegi kormány is felkarolta, először visszafogottan, majd crescendószerűen, a halk kezdés erős elkötelezettséggé vált.

 

Nagyon szépen haladt a projekt megvalósítása. 2004-től vagyok a Zeneakadémia rektora, és az első pillanattól kezdve lobbiztam. Lobbi alatt nem csak azt értem, hogy pénzért kuncsorogtam. Azt akartam, hogy a döntéshozók tisztában legyenek vele, mire adják a pénzt. Hogy megértsék, a Zeneakadémia és az általa jelképezett magyar zenei tehetség és tudás nemzeti kincs. Már 2004-ben a zenei szilíciumvölgy gondolatát pedzegettem. Óriási kulturális tőke van a kezünkben, és nagyon fontosnak tartottam, hogy ezt kormányzati szinten is felismerjék."

 

A teljes interjút ide kattintva lehet elolvasni, a kinevezés kapcsán kiadott sajtóközlemény pedig ezt a linket követve található meg.