A japán császári hercegnő figyelemre méltónak nevezte a Zeneakadémia művészeti képzését

2019. szeptember 25.

Kako császári hercegnő hétfőn látogatta meg a Zeneakadémiát, ahol a rövid séta és néhány japán hallgató minikoncertje után elragadtatással beszélt a főépület különlegességeiről és az itteni oktatásról.

A távol-keleti állam uralkodójának unokahúga Magyarország és Japán diplomáciai kapcsolatfelvételének százötvenedik évfordulója alkalmából járt hivatalos úton hazánkban. A 24 éves Kako hercegnő egy órát töltött a Zeneakadémia főépületében, ahol Dr. Vigh Andrea rektor vezette körbe az intézmény képviselőinek kíséretében. A magas rangú vendég megismerhette a Liszt Ferenc téri műemlék előcsarnokainak, Nagytermének és Solti termének díszeit. A hercegnő varázslatosnak tartotta a főépület látványos értékeit, például a mozaikképet és a freskó szépségét, a Nagyterem dús aranyozását és szimbolikáját. Érdekesség, hogy az uralkodóház tagja jól ismeri a Zsolnay-kerámiákat, amelyek számos helyen megtalálhatók az épületben. Csodálkozásának adott hangot, hogy az orgona alatti kórusülésen is helyet foglalhatnak a közönség tagjai, egészen közel a fellépőkhöz, illetve hogy a rekonstrukció óta a mennyezeti babérrács mögül rejtetten áramlik be a friss, hűtött vagy fűtött levegő. A hercegnő kiemelte: szerencsések azok a diákok, akik ilyen lenyűgöző szépségű épületben tanulhatnak.

 

Kako hercegnő a Zeneakadémia hallgatóival (Fotó: Zeneakadémia / Valuska Gábor)

 

A látogatásra néhány japán hallgató minikoncerttel is készült: amint Fekete Gyula nemzetközi és tudományos rektorhelyettes köszöntőjében rámutatott, a külföldi hallgatók között e távol-keleti országból érkeznek a legtöbben. A hangverseny után a hercegnő sorban köszöntötte a japán diákokat, röviden el is beszélgetett velük itteni tapasztalataikról.

Látogatása befejeztével rendkívül figyelemre méltónak nevezte, hogy a növendékek nemcsak saját hangszerükkel foglalkozhatnak, hanem általánosabb és szélesebb zenei ismeretekre tehetnek szert a Zeneakadémia oktatási módszereinek köszönhetően.