A Kennedy Center idei kitüntetettjeinek mindegyike a Zeneakadémia növendéke volt – közöttük az egyetem két oktatója

2019. június 19.

Díjazták Prof. em. Ks. Marton Éva Corvin-lánccal és Szent István-renddel kitüntetett, Kossuth-díjas operaénekesnőt, a Nemzet Művészét és Kurtág György Kossuth-díjas zeneszerzőt is.

Az Egyesült Államok fővárosában, Washingtonban működő Kennedy Központ 2005 óta ítéli oda a Gold Medal in the Arts (Művészeti Arany Medál) elnevezésű kitüntetést olyan személyeknek, akik kiemelkedő pályafutásuk révén a világ legjelentősebbjei közé tartoznak, és maguk is inspirációként hatnak a nemzetközi művészeti életben.

 

Fotó: Emmer László
 

A rangos Kennedy Center e díjjal azt a rendkívüli hatást ismerte el, amelyet Marton Éva a világ zenei életére gyakorolt. A világ egyik legkiemelkedőbb drámai szopránjaként számon tartott Marton Éva többször is nagy sikert aratott e kulturális központ színpadán, amikor például Richard Strauss Elektra című operájának főszerepét vagy éppen Turandotot énekelte. Közreműködött továbbá a Magyarország tiszteletére rendezett Millenniumi Gálakoncerten is.

Kurtág György zeneszerző, zongoraművész, a Zeneakadémia korábbi oktatója képviseletében Mózes-Szitha Tündének, a Kurtág-műveket kiadó Editio Musica Budapest ügyvezetőjének nyújtották át az elismerést. Ugyanezt a kitüntetést vette át Fischer Ádám és Fischer Iván karmester is az ünnepségen, amelyet David B. Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete rendezett a 2019-es Művészeti Aranyéremmel kitüntetett magyar művészek tiszteletére.

Deborah F. Rutter, a Kennedy Center for the Performing Arts elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy minden kitüntetett egykor a budapesti Zeneakadémia növendéke volt.

Marton Éva a díj átvételekor köszönetet mondott mindenkinek, aki pályafutásában támogatta, így férjének, dr. Marton Zoltánnak és a családjának, Dr. Vigh Andrea rektornak és Ókovács Szilveszternek, az Operaház főigazgatójának.

Az esten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói adtak minikoncertet, Ács Dominika fuvolán, Goda Sára hárfán játszott.

 

 

Marton Éva, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professor emeritája, az MMA rendes tagja a következő hónapokban is igen intenzív oktatói tevékenységet folytat – több mesterkurzust tart Szegeden, Moszkvában, Barcelonában és Weimarban, emellett idén a szentpétervári Elena Obraztsova Énekverseny zsűritagja is. Már folynak a 2020-as IV. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny előkészületei. Az eddigi három sikeres énekverseny alapján a rendezvény idén felvételt nyert a Nemzetközi Zenei Versenyek Szövetségébe. A Zeneakadémián tavaly indult a nevét viselő nemzetközi operakurzus, a Marton Stúdió, ahol a legendás művész fiatal operaénekeseket és mesterdiplomával rendelkezőket avat be a világszínvonalú énekművészet kulisszatitkaiba.

 

A Bartók Világverseny hegedű fordulójának zsűrielnöke is a korábbi díjazottak egyike

A Kennedy Center Arany Medálját korábban megkapták mások mellett Valerij Gergijev karmester, Dame Judi Dench, Olivia de Havilland, Jeremy Irons és Sir Michael Caine Oscar-díjas színészek, Plácido Domingo és Renato Bruson operaénekesek, Pedro Almodóvar Oscar-díjas filmrendező és forgatókönyvíró, a hegedűművész Midori, Pierre Boulez zeneszerző-karmester, Alexandre Desplat Oscar-díjas zeneszerző, Quincy Jones producer-zeneszerző valamint Salvatore Accardo hegedűművész-karmester, a Bartók Világverseny 2017-es hegedű fordulójának zsűrielnöke.

Az Egyesült Államok Kennedy Központjának Nemzetközi Bizottsága idén júniusban Budapesten és Bécsben tartja immár tizenhatodik alkalommal rendezett konferenciáját. A testületben a jeles intézményt támogató befolyásos mecénások foglalnak helyet.