A Kodály Intézet újabb sikere Rómában

2016. szeptember 9.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete 2016. szeptember 2–4. között nagysikerű zenepedagógiai szemináriumot rendezett a római Magyar Akadémián.

A kurzust egy újszerű tematika mentén kialakított oktatási “roadshow” részeként hirdették meg azzal a céllal, hogy mindazok számára elérhetővé tegyék a Kodály Intézet világhírű zenei programját, akik valamilyen oknál fogva nem tudnak Magyarországra utazni az Intézet graduális és posztgraduális kurzusaira. A szeminárium tanárai a Kodály Intézet vezető oktatói voltak, akik felkészültségük és oktatói tapasztalataik birtokában a Kodály koncepcióra épülő magyar zenetanítási módszereket a legautentikusabb formában közvetítették az érdeklődők felé. A szemináriumra a várakozással ellentétben nemcsak olasz, hanem más külföldi zenepedagógusok, köztük ausztrál, német és koreai zenetanárok, illetve fiatal előadóművészek érkeztek. A szeminárium során a résztvevők sokoldalúan gazdagíthatták zenei és pedagógiai tudásukat: a tanfolyam részét képezte az éneklésre valamint a relatív szolmizáció használatára épülő zenei hallásfejlesztés és analízis, zenehallgatás kreatív mozgással, szabad mozgás improvizáció a Kokas pedagógia eszközeit felhasználva, zongora technika és repertoár fejlesztése, hangképzés, valamint vezénylési gyakorlat.

 

 

A Kodály szemináriumok művészeti vezetője Dr. Nemes László Norbert, a Kodály Intézet igazgatója, főszervezője Sebestyén Theodóra, a Kodály Emlékmúzeum vezetője volt. A római kurzuson a Kodály Intézet igazgatója mellett az Intézet tanárai, Dr. Rajk Judit énekművész, Novák Anikó zongoraművész és Körtvési Katalin egyetemi oktató tanítottak. A tanfolyam záró eseményén megjelent vendégek betekintést nyerhettek a szemináriumi munkába, hallhatták a résztvevőkből összeállt kórus énekét, valamint Kodály és Liszt művek előadásában gyönyörködhettek. A Kodály Intézet tervei között szerepel számos további rövid szeminárium megrendezése a 2017-es Kodály Évben, így a ROADSHOW folytatódik!