A Liszt Akadémia Szimfonikus Zenekara Hódmezővásárhelyen

2013. április 15.

A hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központban lép fel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szimfonikus Zenekara 2013. április 21-én.

A hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központban lép fel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szimfonikus Zenekara 2013. április 21-én.

 

A Zeneakadémia patinás épületének 2013. október 22-i újranyitása után koncertszervező intézményként is bemutatkozó Liszt Akadémia tudatosan keresi a találkozást a hazai nagyvárosok fiatal tehetségekre nyitott közönségével. Az egyetem minden félévben megrendezett nagyszabású koncert-produkciójával első alkalommal vendégeskedik a fővároson kívül. Hódmezővásárhely meghívására a magyar építészeti modernizmus egyik remeke, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ ad otthont a soron következő produkciónak. Liszt Ferenc szellemiségét mesterek és tanítványok nemzedékein át egyenes ágon továbbörökítő Liszt Akadémia aligha választhatott volna megfelelőbb helyszínt a bemutatkozásra. Az 1948-ban megépült művelődési központ felújításának munkálatai felett ugyanis az eredeti terveket jegyző idősebb Janáky István fiai bábáskodtak. Az egyebek mellett a Margit-szigeti Palatinus Strandfürdőt is jegyző, vásárhelyi születésű építész művét két gyermeke, Janáky István és Janáky György a megújítva megőrzés jegyében gondolta tovább a város felkérésére.

 

 

 

Az április 21-i koncerten Liszt- és Brahms-művekből csendülnek fel részletek Gál Tamás vezényletével, az est szólistája a számos nemzetközi versenyt megnyerő ifjú zongoraművésznő, Gyöngyösi Ivett lesz. Ivett hétéves korában kezdett el zongorázni szülővárosában, Vásárosnaményban. 11 éves korában felvették a Zeneakadémia kivételes tehetségek képzőjébe, majd 2011-ben a zongora tanszakra. Számos zongoraverseny győztese: 10 évesen 1. díjat nyert az Országos Ferenczy György Zongoraversenyen Budapesten, valamint két alkalommal nyerte el az első díjat és a fődíjat a Budapesti Nemzetközi Chopin Zongoraversenyen. 16 évesen a bécsi Cziffra György Nemzetközi Zongoraversenyen Cziffra Nagydíjjal jutalmazták a legfiatalabb résztvevőként. 2010-ben első díjat nyert a rangos Krainev Nemzetközi Zongoraversenyen, Harkovban, első díjas lett a Lions Nemzetközi Zongoraversenyen, Európa Kulturális Fővárosában és elnyerte a Steinway & Sons 'Young Steinway Artist' kitüntető címét Hamburgban. 18 évesen az EuroRadio 'New Talent' Nemzetközi Zenei Versenyének győztese és UNESCO-különdíjasa lett 40 ország művészei közül. Játszott már a Zeneakadémia Nagytermében, a bécsi Musikvereinssaalban és a Művészetek Palotájában is. Vásáry Tamással több alkalommal eljátszotta Chopin e-moll zongoraversenyét és Schubert négykezes műveit, és olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Paul Badura-Skoda, Matan Porat, Emil Naumov, Keveházi Gyöngyi, Esztó Zsuzsa, Jandó Jenő, Bogányi Gergely és Kocsis Zoltán, akik mindannyian elismerték különleges tehetségét. 2012-ben zenei Junior Prima díjat kapott.

 

 

A koncert részletes műsorát ide kattintva lehet megtekinteni!