A Liszt az iskolaalapító program fergeteges sikere Tokyoban

2011. július 14.

A múlt héten a "Liszt, az iskolaalapító" program Japán két legkiemelkedőbb presztízsű egyetemén mutatkozott be.

Július 7-én a Tokyo College of Music volt a helyszíne Batta András rektor, zenetörténész két előadásának, egyik témája Liszt, a jövő embere volt, a másik pedig Liszt tanári kvalitásait emelte ki az Egyetem tanári karának és hallgatóinak. Az előadásokat követően Dráfi Kálmán zongoraművész, a Billentyűs és Ütőhangszerek Tanszékének frissen kinevezett vezetője adott nyilvános mesterkurzust és bemutató órát, Liszt zongoratechnikájáról és műveinek interpretációs kihívásairól, nehézségeiről.

 

Július 8-án a Tokyo University of the Arts (Tokyo Geidai) tanári kara és hallgatói előtt rektor úr Liszt, a humanista címmel tartott átfogó zenetörténeti előadást, külön kiemelve Liszt támogatói, mecénási, és egyéb segítői tevékenységét.

Az előadást Dráfi tanár úr nagysikerű bemutató tanítása követte, ahol a Geidai hallgatóinak adott órákon keresztül a nagyszámú közönség betekeintést nyerhetett Liszt pedagógiai örökségének leghitelesebb tolmácsolásába.

 

Másnap az eseményt egy olyan különleges koncert koronázta meg, ahol a Liszt Akadémia és a Geidai valamikori közös diákjai - ma mindannyian a szigetország elismert művészei és tanárai - mellett fellépett a Geidai rektorhelyettese Watanabe Kenji professzor, zongoraművész, Solymos Péter egykori tanítványa, valamint Dráfi Kálmán.

 

 

 

 

A koncertet a Rákóczi induló négykezes változatának virtuóz előadásával fejezte be Watanabe és Dráfi alkalmi duója, a közel 1200 fős közönség szűnni nem akaró vastapsa közepette.

 

 

 

 

A koncert műsorán a következő Liszt művek hangzottak el:

 

SUGANO Masanori: A villa d'Este szökőkútjai

YASUDA Risa: Rigoletto parafrázis

TOMOKIYO Yuko: 13. Magyar rapszódia

TASHIRO Sin-noske: Spanyol rapszódia

*

WATANABE Kenji: 2. ballada

DRÁFI Kálmán: Funérailles

                       Dante szonáta

Dráfi és Watanabe: Rákóczi induló 4 kezes átirata

 

 

Az út költségeinek a Zeneakadémiára eső részét a Liszt, az iskolaalapító című zeneakadémiai szervezésű programsorozaton belül, a Liszt Ferenc emlékév 2011 költségvetéséből finanszíroztuk, melyet a Hungarofest Nonprofit Kft. és a KLASSZ Zenei Iroda felügyel.