A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói és oktatói díjai a 2014/15-ös tanévben

2015. augusztus 31.

Álljanak itt a legfontosabb eredmények, elismerések:

Szeptember végén a tizenegy döntőbe jutott versenyző közül az egyetlen magyar, Vörös Szilvia nyerte el az I. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny Nagydíját. 2014 decemberében Junior Prima-díjat vehetett át jelenlegi és volt hallgatóink közül Bán Máté, Devich Gergely, Elmauer János, Farkas Mira, Fejérvári Zoltán, Fonay Tibor, Környei Miklós, Pusker Júlia és Váradi László. Novemberben derült ki, hogy Pálfalvi Tamásé lett az első alkalommal meghirdetett Fanny Mendelssohn-ösztöndíj. Diploma előtt álló trombitás növendékünk a jelentős összegű támogatásból lemezt készíthet, és számos koncertfelkérést is kapott.

Hallgatóink a tavasz folyamán számos kiváló eredménnyel járultak hozzá az egyetem hírnevéhez. Az Országos Művészeti Diákköri Konferencián Kovács Viktória és Papp Tímea, Németh Zsuzsanna Katalin, Gaál Eszter és Bánki Berta, Ozsvárt Viktória és Békéssy Lili, Kiss B. Ádám, Enyedi Ágnes, Salamon Soma és Annus Réka, valamint Bérces Máté és Kováts Jázon Márk kapott díjat. A 38. Rézfúvós, Ütőhangszeres Találkozó és Versenyen három másik díjunk mellett Battyányi István és Bolykó István első helyezést ért el, a Zeneakadémia idei zeneszerző versenyén pedig Bencsik Marcell győzedelmeskedett.

A Nemzet Művészei közé választották 2014. szeptember végén tanáraink közül Marton Évát, Párkai Istvánt, Perényi Miklóst és Sebő Ferencet, és korábbi oktatóink közül Balassa Sándor, Dubrovay László és Szőnyi Erzsébet is megkapták az elismerést. 2014 novemberében az ezúttal a párizsi Notre Dame-ban megrendezett Chartres-i Nemzetközi Orgonaversenyen második díjat nyert a Zeneakadémia fiatal orgonaművész-tanára, Szabó Balázs. Medveczky Ádám és Babos Gyula tanár urak kapták a 2014 decemberében átadott Gramofon-díjakat. A nemzeti ünnep alkalmából kitüntetettek sorában 2015 márciusában Kertesi Ingrid Kiváló Művész díjat, Prunyi Ilona Érdemes Művész díjat, Márkus Tibor Erkel Ferenc-díjat, Pávai István Szabolcsi Bence-díjat, Vikárius László pedig a Magyar Érdemrend tiszti-keresztjét vehette át. 2015 áprilisában Artisjus díjat kapott három jelenlegi, illetve volt oktatónk: Tallér Zsófia és Sári József az év komolyzenei művének járó elismerést kapta meg, Bella Máté pedig az év fiatal komolyzenei alkotójának járó díjban részesült.

A 2015 nyarán átadott díjak, illetve a tanév összes sikerének részletes összefoglalója ide kattintva található meg.

Címkék