A magyar EU-elnökség és a Liszt Év 2011 nyitókoncertjei Helsinkiben és Madridban

2011. január 17.

Helsinkiben került sor a magyar EU-elnökség és a Liszt Év 2011 nyitókoncertjére, amely a helsinki magyar intézet és a magyar nagykövetség közös szervezésében és finanszírozásában valósult meg.


Január 11-én, este hat órától Farkas Gábor zongoraművész, Egyetemünk fiatal oktatója lépett a Helsinki Konzervatórium pódiumára, műsorán Liszt Ferenc Waldesrauschen; A Ville d'Este szökőkútjai; Ave Maria; Liebesträume; Valse Impromptu és a 12. Magyar rapszódia című művei szerepeltek.

 

A nyitókoncertről rendkívül pozitív kritika jelent meg a legnagyobb finn országos napilap, a Helsingin Sanomat január 13-i számában, a lap neves zenekritikusának tollából.

 

Hannu-Ilari Lampila többek között ezt írja:

 

„A fiatal zongorista tehetség Farkas Gábor (szül.: 1981) koncertjével bizonyította, hogy Liszt bámulatos virtuozitásának hagyománya tovább él Magyarországon.


Liszt zongoraművészete nem ismert technikai korlátokat, ezt bizonyítják zongoradarabjai, melyek közül számos kisebb-nagyobb félelmet kelt a mai zongoristák körében.


Farkas képes felülemelkedni a nehézségeken; ami az igazi Liszt-zongorista ismérve. A koncert felemelő csúcspontja a 12. Magyar rapszódia volt. Ehhez Farkas szenvedélyes dallamosságot, tüzes ritmikát, sodró erejű zenekari hangzást és kirobbanó kicsúcsosodást varázsolt, szinte teljesen észrevétlenül, a billentyűzet felett lebegve, anélkül hogy hatásvadász szenzációt csinált volna virtuozitásából.“

 

 

Gábor január 13-án Madridban folytatta európai koncertkörútját, ahol a spanyol királyi pár és Schmitt Pál köztarsasági elnök és felesége jelenlétben adott a Liszt Ferenc Kamarazenekarral közös koncertet. Az eseményről bővebben itt olvashat!