A Nagy Szent Gergely Rend tiszti fokozatát kapta a Zeneakadémia oktatója

2023. október 26.

Jobbágy Valér karnagynak Ferenc pápa adományozta az elismerést, Felföldi László pécsi megyéspüspök felterjesztésére.

A Pécsi Székesegyház Palestrina Kórusának karnagya a kitüntetést október 25-én, Szent Mór püspök, az egyházmegye társvédőszentjének liturgikus ünnepnapján celebrált ünnepi szentmisén vette át Michael Wallace Banach apostoli nunciustól a pécsi székesegyházban – írja a pecsiegyhazmegye.hu portál.

A budapesti Zeneakadémián repertoár-ismeretet is tanító Jobbágy Valér szakmai kutatásai és a nemzetközi versenyeken szerzett inspiráló tapasztalatai egyaránt jótékony hatással voltak a Palestrina Kórus repertoárjára – amelynek 1988 óta vezetője első civil karnagyként –, ezáltal a Pécsi Székesegyház zenei életére a közlemény szerint.

 

Fotó forrása: Pécsi Egyházmegye

 

Jobbágy Valér kórusaival az 1970-es évektől kezdve rendszeres résztvevője a rangos európai kórusversenyeknek, ezeken számos győzelmet, különdíjat és egyéb helyezést szerzett. A legjelentősebb európai megmérettetések közül tagja volt az arezzoi, goriziai, debreceni és montreux-i események zsűrijének.

A Pécsi Székesegyház karnagyaként 35 év alatt megközelítőleg 2000 zenei szolgálaton vezényelte a Palestrina Kórust, amely Magyarországon magasan kiemelkedő, de európai viszonylatban is számottevő, értékteremtő és értékőrző munkát végez liturgikus szolgálatával.