A nemzetközi Bartók-135 programsorozat záróeseményei

2017. április 18.

A bő egy éven át tartó programsorozat Varsóban, Londonban és Budapesten zárult.

Varsó

A decemberi rendkívül sikeres programot követően – melynek során Eckhardt Gábor Bartók zongoraműveiből tartott kétnapos mesterkurzust – a zongoraművész ismét Varsóba látogatott március 15-én, hogy a Fryderyk Chopin Zeneakadémia két növendékével (Łukasz Piasecki és Aleksandra Czerniecka) közös koncerten tisztelegjen a két legendás előd, Bartók Béla és Kodály Zoltán művészete előtt.

 

Forrás: Varsói Magyar Kulturális Intézet

 

Az eseménynek sajátos ünnepi hangulatot kölcsönzött a helyszínválasztás, hiszen a koncertnek otthont adó Nowy Świat Muzyki a budapesti Pilvaxhoz hasonlatos, nagy múltú kávéház, amelyet ez alkalommal megtöltött a zene és az emlékezés. A Bartók-emlékév gazdag programsorozatát beszédében méltatta a varsói magyar nagykövet, Kovács Orsolya is.

 

Forrás: Varsói Magyar Kulturális Intézet

 

London

2017. február 23-án a Zeneszerzés Tanszék vezetője, Fekete Gyula rektorhelyettes úr két zeneszerző hallgatóval, Brandenburg Ádámmal és Laczkó Bálinttal, illetve Csabay Domonkos zongorista hallgatóval látogatott Londonba, ahol a partnerintézményével, a Guildhall School of Music and Drama-val valósították meg a programsorozat újabb, Bartók-reflexiókat bemutató koncertjét. Hasonlóan a korábbi, nagy sikerű reflexiós műveket bemutató eseményekhez, a két akadémia felkért zeneszerző hallgatói (Brandenburg Ádám, Laczkó Bálint, Eden Lonsdale, Alex J. Hall) a művek ihletéséből merítve komponáltak az eredeti darabra reflektáló, kortárs kompozíciókat, majd a Guildhall-lal közös koncerten mutatták be az eredeti műveket, illetve azok reflexiós párjait a két intézmény hallgatóinak részvételével a nagy presztízsű Milton Court Hall termében. Az izgalmas és emlékezetes esemény megvalósításában ez alkalommal is a londoni Balassi Intézet támogatására számíthattak a résztvevők.

 

Ljubljana–Budapest

A nagy sikerű ljubljanai koncertet követően a nemzetközi Bartók-135 sorozat végül hazaérkezett: a program utolsó állomásaként a Ljubljanai Egyetem fiatal zeneszerző hallgatói – Anej Černe, Matic Romih, Ernest Miklič, Tilen Slakan – és tanáruk, Dušan Bavdek látogatott el a Zeneakadémiára, hogy 2017. február 20–21. Között részt vegyen a közös workshopon és az azt záró koncerten. A Bartók-zongoraműveket és azok reflexiós párjait felvonultató műsort a fiatal tehetség, Vajda Marcell zongorista nyitotta Bartók Allegro Barbaro című művével, majd a szlovén és magyar zeneszerzők szólaltatták meg saját műveiket. Az esemény különlegességét – azon túl, hogy a frissen komponált műveket javarészt maguk a szerzők tolmácsolták – az adta, hogy a hallgatók szoros együttműködésben dolgozhattak a társintézmény professzoraival is. Erre a Dušan Bavdek szlovén zeneszerző professzor által vezetett workshop is lehetőséget adott, melynek során a résztvevőknek lehetősége nyílt egyéni konzultációk keretében megvitatni tapasztalataikat. A koncertet megtisztelte jelenlétével Ksenija Škrilec, Szlovénia magyarországi nagykövete is.