A Pazsiczky-hagyaték: könyvbemutató a Régi Zeneakadémián

2018. május 25.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Egyházzenei Kutatócsoportja és a Magyar Egyházzenei Társaság a XVIII–XIX. századi magyar orgonaépítés történetéből adja közre legújabb kötetét 2018. június 15-én.

A XVIII. század közepén a Trencsén vármegyei Rajecen a Pazsiczky család tagjai alapították a korabeli Magyarország egyik jelentős orgonaépítő műhelyét, amelyben mintegy kétszáz új hangszert készült négy nemzedéken át, a XIX. század végéig. A közelmúltban felbukkant, közel nyolcvan darabos hagyaték nemcsak a Pazsiczkyak, hanem egyúttal a magyarországi orgonaépítészet történetének is kiemelkedő jelentőségű dokumentuma.

 

 

A XIX. század folyamán keletkezett közel félszáz ajánlati rajz többségén olyan orgonaszekrények ábrái sorakoznak, amilyenek a műhelyben már a XVIII. század utolsó harmadában is készültek. Így e lapok bemutatják a család szinte teljes bútorműves tevékenységét, s egyben bizonyítják a késő barokk hagyomány továbbélését a XIX. század végéig.

A hagyatékban található az 1757-ben megkezdett, de később elveszett szlovák nyelvű műjegyzék egy XIX. századi kéziratos másolata és kiegészítése, amelynek elemzése először ad pontos képet a műhely tevékenységének változásairól és területi kiterjedéséről.

Családi dokumentumok segítségével sikerült a rajeci anyakönyvekből azonosítani az orgonaépítők többségét, és vázlatosan megrajzolni az eddig ismeretlen Pazsiczky-családfát. A rendkívül igényes, képekkel teli, reprezentatív kötetet Enyedi Pál, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Egyházzene Tanszékének tanára és Hock Bertalan orgonaművész jegyzi.

A könyv ünnepélyes bemutatóját 2018. június 15-én rendezik meg 17 órakor a Régi Zeneakadémia Bach Termében (Budapest VI., Vörösmarty u. 35.).

A kiadvány a helyszínen kedvezménnyel megvásárolható.