A Szabó Csaba Emlékverseny díjazottai

2012. június 12.

Nagy sikerrel zárult a Szabó Csaba Emlékverseny

 

Az emlékverseny ünnepi gálahangversennyel ért véget a Régi Zeneakadémián június 10-én. A fúvós megmérettetésen a zsűri összesen kilenc díjat osztott ki.


A Szabó Csaba Emlékverseny a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Szabó Csaba Nemzetközi Társaság közös szervezésében, az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület támogatásával jött létre. A verseny célja, hogy fórumot teremtsen a fiatal egyetemi és főiskolai hallgatók, valamint fiatal művészek részére ahhoz, hogy megmutathassák tudásukat, pártatlan szakértői zsűri előtt bizonyíthassák művészi rátermettségüket. A versenyre 28 évnél nem idősebb magyarországi és határon túli, felsőoktatási hallgatói jogviszonyban lévő, illetve 2011-ben végzett fiatalok, doktorandusz hallgatók, valamint fiatal művészek jelentkezhettek. A versenyre összesen 16 fuvolista, fagottos és kürtös jelentkezett, a június 9-i elődöntőből tizenkét versenyző jutott tovább a június 10-én megrendezett fináléba. Az öttagú zsűri (Bálint János fuvolaművész, Hőna Gusztáv harsonaművész, Lakatos György fagottművész, Zempléni Tamás kürtművész és Szabó Péter gordonkaművész) összesen 9 díjat osztott ki.

 

A fuvolaverseny díjazottjai:

1. díj - Kerner Mária
2. díj - Bán Máté, Kovács Sára Valéria
A 3. díjat a zsűri nem adta ki.

 

A fagottverseny díjazottjai:

1. díj - Tóth Sára Rebeka
2. díj - a zsűri nem adta ki
3. díj - Barta Andrea, Bánfi József, Szabó Krisztina

 

A kürtverseny díjazottjai:

Az 1. és 2. díjat a zsűri nem osztotta ki.
3. díj - Farkas Tamás és Varga Evelin Adél

 

A zsűri Tóth Sára Rebekát a kötelező Szabó Csaba-mű kimagasló előadásáért még egy rendkívüli különdíjjal is jutalmazta. A Szabó Csaba Nemzetközi Társaság a zsűrivel egyetértésben úgy döntött, hogy a zongorán közreműködő tanárokat a versenyen nyújtott kiemelkedő teljesítményükért külön pénzjutalomban részesíti.

A június 10-i gálahangversenyen az emlékverseny díjazottjai mellett olyan rangos művészek is felléptek, mint Kollár Zsuzsa zongoraművész, Bálint János fuvolaművész, Horváth Béla oboaművész, Szatmári Zsolt klarinétművész és Lakatos György és Varga Zoltán kürtművész. A koncert műsorán Szabó Csaba kompozíciói mellett elhangzott Reményi Attila Rapszódia, Szunyogh Balázs Capriccio (3. tétel), és Frank Martin Ballade című műve is. A zsűri és a szervezők legnagyobb örömére kimagasló produkciók hangzottak el, és a közönség nagy érdeklődéssel kísérte az első alkalommal megrendezett emlékversenyt. A nagy sikerre való tekintettel a Társaság elhatározta, hogy a következő évben újra Emlékversenyt szervez. A Szabó Csaba Nemzetközi Társaság külön köszönetet mond a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemnek a verseny magas színvonalú lebonyolításában való közreműködésért.

 

Szabó Csaba (1936-2003) a 20. század második felében kibontakozó romániai magyar zeneszerzés egyik meghatározó alakja volt. Marosvásárhelyen a Franz Schmidt-tanítvány Trózner Józsefnél tanult, a kolozsvári Zeneakadémián pedig a Kodály-növendék Jodál Gábor osztályában szerzett zeneszerzői diplomát 1959-ben. Az ezt következő szűk három évtized folyamán Marosvásárhelyen tevékenykedett, ahol az Állami Székely Népi Együttes karmestere és zeneszerzője, illetve a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézet tanára volt. 1987-ben áttelepült Magyarországra, 1988 és 2003 között a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskolán tanított. A nyolcvanas évek végén a Csángómagyar népzene-gyűjtemény lejegyzésén dolgozott közösen Seres András néprajzkutatóval, munkájuk eredménye 1990-ben Csángómagyar Daloskönyv címen jelent meg Szervátiusz Tibor rajzaival. A zeneszerző halála után alapított Szabó Csaba Nemzetközi Társaság az erdélyi magyar komponisták viszonylatában egyedülálló hatékonysággal ápolja a névadó emlékét. Elősegíti például az életművet bemutató kötetek kiadását, rögzíti és CD-n, DVD-n megjelenteti Szabó Csaba kompozícióit, amelyekhez az évek során több kottakiadvány is társult.

 

 

Forrás: www.fidelio.hu