A virtuozitásról – nemzetközi tudományos szimpózium a Zeneakadémián

2016. február 24.

A Zeneakadémia Kodály Intézete és az Európai Kognitív Zenetudományi Társaság nemzetközi szaktudományos szimpóziumot szervez március 3-6. között a zenei virtuozitás témakörében intézményünk oktató-kutatója, Stachó László vezetésével.

A „Virtuosity” című angol nyelvű szakmai eseményen rangos nemzetközi szakemberek is részt vesznek a zenetudomány, a zenepszichológia és a zenepedagógia területéről, s a két párhuzamos szekcióban folyó előadások mellett poszterek is bemutatásra kerülnek.

Az előadások és a poszterek az alábbi témákat járják körül:

  •  Mi a virtuozitás?
  •  Hogyan érzékelik és értékelik a virtuozitást a zenészek és hallgatóik a különböző kultúrákban?
  •  Hogyan tanulmányozható a virtuozitás az empirikus szaktudományok módszertanaival?
  •  Milyen kognitív, neuropszichológiai és motoros működések alapozzák meg a virtuóz zenei előadást?
  •  Milyen viszonyban áll a virtuozitás a kreativitással?
  •  Mi a kapcsolat virtuozitás és szuggesztivitás között? Milyen mértékben tekinthető a szuggesztivitás a virtuozitás feltételének? Lehet-e szuggesztív egy előadóművész virtuozitás híján is?
  •  Hogyan tanulhatók és taníthatók a virtuozitás mögött álló képességek?

A szimpózium három napja egy-egy plenáris díszelőadást is tartogat, amelyek nyitottak az érdeklődők számára előzetes e-mailes regisztrációt követően. Március 3-án, csütörtökön Daniel Leech-Wilkinson, a King’s College London muzikológus professzora ad elő „Virtuosity and (some of) its delusions” címmel 17 órától. Március 4-én, pénteken délben a zongoraművészként a 20. századi és kortárs zongoramuzsika avatott tolmácsolója, a részen világelső Ligeti-felvételeiről is elismert Fredrik Ullén, a stockholmi Karolisnka Institutet neuropszichológia-professzora tart előadást „Exceptional musical achievement and virtuosity” címmel. A szimpóziumot záró március 5-i díszelőadást („The virtuoso memory”) Tania Lisboa gordonkaművész, a londoni Royal College of Music oktató-kutatója tartja. A díszelőadások helyszíne a főépület X. terme. Kérjük, részvételi szándékát a virtuosity@zeneakademia.hu e-mail címen jelezze Máté Éva Gyöngy részére.

A szakmai esemény programja és bővebb információ a szimpóziumról az esemény honlapján érhető el: virtuosity2016.wordpress.com, valamint személyesen a szervezőktől: Dr. Stachó László (stacho.laszlo@zeneakademia.hu) és Máté Éva Gyöngy (virtuosity@zeneakademia.hu).