„A zene azért csodálatos, mert segít kilépnünk az időből”

2022. június 27.

A diplomák és intézményi elismerések átadásával június 25-én, szombaton ünnepélyesen lezárult a 2021/2022-es tanév a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

A végzős növendékek, legközelebbi hozzátartozóik, valamint vezető oktatók jelenlétében és internetes közvetítéssel zajlott szombaton az idei tanévzáró ünnepség a Zeneakadémián.

Dr. Vigh Andrea rektor köszöntőjében arra emlékeztetett: az elmúlt évet még mindig beárnyékolta a pandémia elleni küzdelem, ennek ellenére számos siker gazdagította az egyetem életét. Fontosnak nevezte az intézmény mindennapi működésének stabilitását, így a járvány miatti kiszámíthatatlanság közepette nyugodtan folyhasson a munka. Arra is emlékeztetett: a Zeneakadémia Magyarország legpatinásabb koncerthelyszíne és közben legnagyobb múltú zenei felsőoktatási intézménye is, ez a kettősség egyedülállóvá teszi, olyan kincs, amelyet őrizni kell. A rektor a 2021/2022-es tanév főbb eseményeit áttekintve hangsúlyozta, hogy a kedvezőbb járványhelyzetben jelentősebb korlátozás nélkül zajlott a koncertélet és az oktatás, valamint örömtelinek nevezte, hogy a koncertközvetítések nézettsége tartósan magas.

 

Fotó: Zeneakadémia / Posztós János
A képre kattintva galéria nyílik.

 

Mint felidézte, ismét nagy érdeklődés mellett és kimagasló sikerrel zajlott le a 2021-re halasztott negyedik Marton Éva Nemzetközi Énekverseny, az ezúttal vonósnégyes-formációknak rendezett Bartók Világverseny, az immár második alkalommal megtartott Magyar klasszikus zene napja, valamint a házi és országos megmérettetések is. Megemlékezett a zeneakadémiai kuratóriumok által odaítélt Bartók–Pásztory-díj és a Weiner Leó-emlékdíj átadásáról, illetve az egyetem oktatói és növendékei rangos kitüntetéseiről, mint a Prima Primissima Díj és a Junior Prima Díj, a Kossuth-díj, valamint a Magyar Érdemrend különböző fokozatai, továbbá a diákok külföldi versenyeken elért előkelő helyezéseiről. Kitért arra is, hogy a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia egyaránt tagjává választott zeneakadémiai oktatókat. A szakmai mérföldkövek közül kiemelte a Fülelő elnevezésű digitális szolfézs tananyag internetes portáljának elindítását, az idén ismét megtartott európai kamarazenei kurzus, az ECMA rendezvényeit, a Berlini Művészeti Egyetemmel szorosabbra fűzött együttműködést, a Kodály Múzeum és a Liszt Múzeum alapító tagságát a zenészek és komponisták emlékházait tömörítő, Réseau des Maisons et des Musées de Musiciens d’Europe (Európai Zenészek Házainak és Múzeumainak Hálózata) elnevezésű új szövetségben.

Dr. Vigh Andrea rámutatott: a Zeneakadémia nagy múltú intézmény, komoly sikerekkel, eredményekkel, az egyetem oktatói pedig mindig növendékeik mellett állnak azzal az értő tudással, amely az elmúlt 147 évben fölhalmozódott és ránk hagyományozódott. Jelentősnek minősítette, hogy a növendékek majd kész művészként is otthonuknak érezzék a Zeneakadémiát, felelősséggel viseltessenek alma materük és a művészet iránt, hiszen ők a jövő zálogaiként továbbviszik az intézmény tradícióit. Az alapképzésen diplomázottakhoz szólva azt mondta: ez egyfajta „mágneskártya” a továbbtanuláshoz és a művészi léthez. A mesterszakosokat pedig azzal bocsátotta útjukra: bízik abban, hogy megszerzett tudásuk révén biztos léptekkel teszik meg pályájukon az első lépéseket. „Sokan már most a legnevesebb együttesekben, intézményekben helyezkedtek el, többen szólistakarrierbe kezdenek. Hiszem, hogy mindehhez a legjobb felkészítést adta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem” – tette hozzá.

Úgy fogalmazott, hogy a zene azért csodálatos, mert segít kilépnünk az időből, és egy ilyen intézményben, mint a Zeneakadémia, nem számítanak az évtizedek, évszázadok, éppen ezért meg kell próbálni méltónak bizonyulni ehhez az örökséghez. „Bízom abban, hogy a Zeneakadémia tradíciójához méltóan továbbra is a magyar és a nemzetközi zenei élet egyik meghatározó központja marad, és küldetésünket a múlthoz hasonló sikerrel folytatjuk a jövőben is” – zárta gondolatait Dr. Vigh Andrea.

 

A rektori dicséreteket átadták a tanévzárón, a képen Dr. Vigh Andrea rektor és Rónaszéki Tamás (fotó: Zeneakadémia / Posztós János)
A képre kattintva galéria nyílik.

 

Az ünnepségen rektori dicséretet vehetett át Rónaszéki Tamás, az egyetem Kamarazene és Vonós Tanszékének művésztanára, a Bartók Konzervatórium oktatója több évtizedes kimagasló tanári- és művészi tevékenységéért; Várkonyiné Terray Boglárka, a Zeneelméleti Tanszék docense az egyetemi közéletben játszott aktív, az intézmény arculatát formáló szerepéért, az innovatív oktatási platformok fejlesztéséért, a Zeneakadémia elkötelezett képviseletéért a nemzetközi zeneelméleti közösségekben; valamint Bartos Andrea, az Oktatási és Tanulmányi Osztály pénzügyi referense az oktatást támogató szakmai és emberi elkötelezettségéért, a Zeneakadémiáért végzett áldozatos munkájáért.

Ugyancsak átadták a diákok számára meghirdetett Neszlényi Andor-díjat és Jámbor-ösztöndíjat: a legkiemelkedőbb kompozícióért járó előbbi elismerést a Zeneszerzés Tanszék tanárainak szavazatai alapján Polyaether című művéért Csernovszky Márk Domonkos vehette át idén, a 2021/22-es szezonban elért kiemelkedő előadói teljesítményéért odaítélt utóbbi kitüntetést pedig Révész Kinga kapta.