A zene mindenkié! - XXII. Kodály Hét Finnországban

2011. március 28.

Március 6-16. között rendezték meg Helsinkiben és környékén A Zene mindenkié címet viselő XXII. Kodály Fesztivált. A rendezvénysorozat nyitókoncertjének a helsinki magyar intézet adott otthont. A nyitóünnepségen dr. Forrai Kristóf nagykövet köszöntötte a résztvevőket, fellépőket és szervezőket.

 

Kodály Zoltán

A fesztivál ideje alatt több mint tíz koncertre került sor Helsinki és környéke Kodály-módszert alkalmazó zeneiskolái, a Sibelius Akadémia, a helsinki magyar intézet és a finnországi Kodály Társaság közös szervezésében. A hét során, Kodály tanításának szellemében, a zene örömével Vantaa város egyik általános iskolájának tanulói is megismerkedhettek, ahol gyerekek zenéltek gyerekeknek. A Kodály Hétre Tallinn egyik zeneiskolájából is érkeztek fellépők.

 

A XXII. Kodály Hét vendége dr. Nemes László Norbert, a kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet igazgatója volt, aki több alkalommal - a Sibelius Akadémián, a Metropolia Főiskolán és a Helsinki Konzervatóriumban - tartott előadást a Kodály-módszerről. Az ünnepi Liszt-év jegyében zajló Kodály Hét záró koncertjére március 16-án a Sibelius Akadémián került sor.

 

A Kodály Hét megrendezését 1989-ben a magyar születésű, Helsinkiben élő zenetanár testvérpár, Szilvay Csaba gordonkaművész és Szilvay Géza zeneiskola-igazgató, a vonósok tanára kezdeményezte. Az ötletet felkarolta Tauno Lempinen, az egyik kerületi zeneiskola igazgatója, a finn Kodály Társaság alapító tagja és tíz évig vezetője, aki bekapcsolta a zenei programokba a Sibelius Akadémiát, a Helsinki Konzervatóriumot és az észt főváros, Tallinn zeneiskoláit is.

 

 

(forrás: MTI, kultura.hu)