A Zeneakadémia diákja nyerte a New York-i magyar intézet versenyét

2020. november 23.

Magyar Valentin első díjat kapott a fiatal magyar zongoristáknak nemrég szervezett megmérettetésen, miután februárban a nemzetközi Yamaha-verseny magyar fordulóján diadalmaskodott.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem BA II. Hallgatója, Némethy Attila és Szokolay Balázs növendéke a Young Hungarian Talents in Classical Music elnevezésű, a Balassi Intézet New York-i egysége által rendezett versenyt nyerte meg. A rangos nemzetközi zsűri tagja volt a világszerte elismert, dél-koreai születésű Steinway-művész, Klara Min, a Manhattan School of Music tanára, György Ádám nemzetközi hírű zongoraművész, valamint Fekete Gyula zeneszerző, a Zeneakadémia rektorhelyettese.

Magyar Valentin idén már első lett egy másik megmérettetésen. A Yamaha Music Europe GmbH minden évben meghirdetett ösztöndíjprogramjára idén zongoristák jelentkezhettek. A cég 2000 euró ösztöndíjat ítél oda egy-egy 25 évesnél fiatalabb nappali tagozatos diáknak. A programban Magyarországról hagyományosan a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói vehetnek részt. Az ösztöndíjra pályázatot benyújtott diákok közül hat kiválasztott ifjú tehetségnek február 1-én verseny keretében kellett bizonyítania a Zeneakadémia Nagytermében. A Dráfi Kálmán és Fekete Gyula tanszékvezetőkből, valamint az egyetem zongorafőtárgy-tanáraiból álló zsűri döntése alapján ezt a versenyt is – és vele a rangos ösztöndíjat – Magyar Valentin nyerte.