A Zeneakadémia doktorandusza nyerte a BFZ és a főváros zeneszerző-pályázatát

2023. június 13.

A Budapesti Fesztiválzenekar és Budapest Főváros Önkormányzatának versenyén a Junior Prima-díjjal is kitüntetett Oláh Patrik első díjat vehetett át.

A győztes pályaművet, Budapest nyitányát a Budapesti Fesztiválzenekar mutatja be szeptember 2-án egy nagyszabású, ingyenes szabadtéri koncerten a Hősök terén, így ünnepelve meg a főváros egyesítésének százötvenedik évfordulóját.

Az okleveleket Karácsony Gergely főpolgármester, Erdődy Orsolya, a Budapesti Fesztiválzenekar menedzser-igazgatója és Tihanyi László zeneszerző-karmester, a zsűri elnöke adták át a minap a Zeneakadémián, az együttes koncertje alkalmából.

A zeneszerzőverseny fontos kitétele volt, hogy a beküldött zeneművek méltó módon idézzék meg a 150 éves Budapestet, a három város egyesítését és a főváros összetett kulturális-történelmi-urbanisztikai identitását. A született pályaművek műfaja nagyzenekarra írott komolyzenei mű, ünnepi nyitány. 

 

Oláh Patrik Gergő (fotó: Zeneakadémia / Valuska Gábor)

 

A második helyezett az Erkel- és Bartók–Pásztory-díjas Bánkövi Gyula zeneszerző, az MTVA vezető szerkesztője, a harmadik pedig Szüts Apor karmester, zongoraművész, zeneszerző, a Budafoki Dohnányi Zenekar zongoristája és zeneszerzője lett.

A pénzjutalommal járó verseny zsűrijének tagja volt Tihanyi László, a Zeneelméleti Tanszék egyetemi tanára mellett Serei Zsolt, a Zeneszerzés Tanszék oktatója, valamint Farkas Zoltán zenetörténész, a Bartók Emlékház igazgatója.