„A Zeneakadémia hagyományai túlmutatnak az intézmény határain”

2019. július 1.

Ünnepélyes évzáróval, a diplomák és intézményi elismerések átadásával zárult a 2018/2019-es tanév a Zeneakadémián.

„A 144. tanév eseménydúsabb volt, mint a korábbiak, ám változatlanul stabil az intézmény működése, és biztos pontot, nyugodt közeget jelent a szakmai munkának” – hangsúlyozta a tanévet értékelve Dr. Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora. Beszédében elsőként a külföldi növendékeket köszöntötte, hangsúlyozva: öröm, hogy az intézményben tanulnak, saját kultúrájukkal hozzájárulva a sokszínűséghez, illetve a Zeneakadémia hagyományaihoz. Arra kérte őket, hogy itteni tapasztalataikat osszák meg a világban, és reményét fejezte ki, hogy jó emlékeket őriznek az itt töltött időről.

 

Fotó: Zeneakadémia / Fazekas István
A képre kattintva fotógaléria nyílik!

 

A rektor kiemelte, hogy különleges és szétválaszthatatlan egység az egyetem oktatási, valamint koncerttevékenysége. A tanév kiemelkedő eseményének minősítette a restaurált orgona felavatását 2018 őszén, valamint az immár hagyományosnak tekinthető Nemzetközi Marton Éva Énekverseny és Bartók Világverseny megrendezését a fenntartó EMMI támogatásával. Beszélt a nemzetközi kapcsolatok jelentőségéről, amely diákoknak és oktatóknak is számos lehetőséget nyújt, illetve megemlítette a kecskeméti Kodály Intézet nagyszabású fejlesztését is.

Dr. Vigh Andrea szólt a már belépett vagy a közeljövőben érkező oktatókról, köztük Balázs János zongoraművészről, Baráti Kristóf hegedűművészről, Gyivicsán György harsonaművészről, Szőke Zoltán kürtművészről és Szentpáli Roland tubaművészről, valamint kiemelte, hogy Hőna Gusztáv harsonaművész professor emeritus címet kapott. Megemlékezett az elhunyt tanárokról: a tanévben távozott többek közt Babos Gyula, Ittzés Mihály, Szendrei Janka, Sziklay Erika és Ökrös Csaba. A rektor a különböző állami és szakmai díjakkal kitüntetett oktatókat is méltatta, a színpadon köszöntve a jelenlévő Prof. em. Ks. Marton Évát, aki nemrég a washingtoni Kennedy Központ Arany Medálját vehette át három másik magyar művész mellett. Felidézte a szinte megszámlálhatatlan hallgatói elismerést a különböző versenyeken.

 

Fotó: Zeneakadémia / Posztós János
A képre kattintva fotógaléria nyílik!

 

Ezután a hallgatóknak szóló intézményi díjak átadása következett, a rektor Dr. Kutnyánszky Csaba és Fekete Gyula rektorhelyettesek társaságában nyújtotta át Juhász Bencének a Juhász Frigyes-díjat, Gál-Tamási Annának és Tóth Kristófnak a Héthy Apor-ösztöndíjat és Dobos Dánielnek a Neszlényi Andor-díjat. A Zeneakadémia Alapítványának elismerését ezúttal Fülei Balázs zongoraművész, tanszékvezető kapta, rektori dicséretet kapott Veres Attila színpadmester és Dr. Papp Edit Ibolya, a Bartók Konzervatórium oktatója.

Dr. Vigh Andrea egyenként adta át a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem alap-,  mester- és osztatlan képzésén végzett hallgatók diplomáit. „A Zeneakadémia hagyományai túlmutatnak az intézmény határain, a diákok pedig a jövő zálogai, ők viszik tovább a tradícióinkat” – jelentette ki a rektor, arra kérve a végzett hallgatókat, hogy az itt megszerzett tudás mellé szívjanak magukba további ismereteket és művészi élményeket. Meggyőződésének adott hangot, hogy a Zeneakadémia a legjobb képzést adta számukra.