A Zeneakadémia oktatói és hallgatója a Cziffra Fesztivál díjazottjai között

2022. március 2.

Perényi Eszter Liszt- és Bartók–Pásztory-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professor emeritusa és Lantos István zongoraművész, a Zeneakadémia volt rektora is életműdíjat kapott a február 27-én gálahangversennyel és díjátadóval zárult Cziffra György Fesztiválon.

Perényi Eszter 1975 óta tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, 2006 és 2010 között a Vonós Tanszék vezetője is volt. Növendékei sikerrel szerepelnek hazai és nemzetközi versenyeken, nála tanult többek között Somogyi Péter, Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Banda Ádám, Kállai Ernő. Rendszeresen tart mesterkurzusokat Magyarországon, Kína több zenei egyetemén, Madridban, Brüsszelben és Amszterdamban. Állandó meghívott kurzusvezető a Bécs–Budapest–Prága nyári akadémián. Rendszeres tagja nagy nemzetközi versenyek – az angliai Menuhin-verseny, a bécsi Kreisler-verseny, a poznańi Wieniawski-verseny, a budapesti Szigeti–Hubay Verseny, a moszkvai Yampolsky-verseny, az osakai Kamarazenei Verseny – zsűrijének. Szólistaként és kamarazenei formációkban koncertezik Magyarországon és szerte a világon, kamarazene-partnerei között szerepel többek között Perényi Miklós, Jandó Jenő, Várjon Dénes, Prunyi Ilona, Kiss Gyula, Rohmann Imre. Repertoárja a zeneirodalom legkülönbözőbb műfajaira terjed ki, több zeneszerző is kifejezetten neki írt műveket, például Soproni József, Kocsár Miklós, Petrovics Emil, Bozay Attila, Sári József és Láng István.

Lantos István Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész és egyedülálló improvizációs készséggel rendelkező orgonaművész, professor emeritus 1994 és 1997 között volt rektora a Zeneakadémiának, előtte több évig vezette a Zongora Tanszéket. A Filharmónia szólistájaként számos zongora- és orgonahangversenyen szerepel Magyarországon és külföldön. 1972-től Ferencsik János haláláig rendszeresen koncertezett az Állami Hangversenyzenekarral Európa számos országában, majd 1976-tól Japánban is.  Gyakran meghívott zsűritag nemzetközi zongora- és orgonaversenyeken. 2014 óta a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

Tehetség-díjjal jutalmazták Berecz Mihály zongoraművészt, a Kamarazene Tanszék oktatóját, és Eszenyi Zsombort, aki Pálfi Csaba és Szatmári Zsolt BA I. éves klarinét szakos növendéke.

A díjakat a fesztivál szakmai zsűrije ítélte oda, amelynek elnöke Dr. Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora. A zsűri munkájában részt vett Hambuch Gerda, a MOM Kulturális Központ igazgatója, Keller András Kossuth-díjas hegedűművész, a Concerto Budapest zeneigazgatója, Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes és Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál és Emlékév művészeti vezetője. A díjátadót követő gálahangversenyen Balázs János és a Concerto Budapest lépett fel Keller András vezényletével.

Címkék