A Zeneakadémia tanárait is díjazta az Artisjus

2019. november 6.

Tíz zenetanár és tíz előadó vehette át az Artisjus díját komoly- és könnyűzenei kategóriában november 5-én. Az Artisjus olyan előadóművészeket ismert el, akik rendszeresen kortárs magyar műveket tűznek műsorukra és visznek sikerre, valamint azokat a zenetanárokat díjazta, akik nélkül nem születhetnének és szólalhatnának meg új magyar zeneművek.

A szerzők közös jogkezelő egyesülete ezzel a két, tavaly alapított díjjal kíván köszönetet mondani a kortárs darabok elkötelezett terjesztőinek. A díjak pénzjutalommal járó szakmai elismerések, odaítélésükben a szervezet szakembereiből álló vezetősége dönt. Az Artisjus Zenetanári Díjjal azokat a zenepedagógusokat jutalmazzák, akik tanári pályafutásuk során nagy hangsúlyt fektetnek a kortárs magyar zene terjesztésére és missziójuk, hogy a felnövekvő muzsikusnemzedékek anyanyelvükként értsék és interpretálják a kortárs magyar zenét. Az Artisjus Előadóművészi Díjban azok az előadók részesülnek, akik művészeti tevékenységük során előtérbe helyezik a kortárs magyar darabokat, és küldetésüknek érzik, hogy minél szélesebb közönséghez juttassák el ezeket a zeneműveket.

Az előadói kategóriában díjazták többek közt Serei Dánielt, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium jazzdobtanárát, valamint Borbély László zongoraművészt és Meláth Andrea operaénekest, a Zeneakadémia oktatóit. Zenetanári díjban részesült az egyetem tanárai közül Szeverényi Ilona cimbalomművész.