A Zeneakadémia új honlapja

2013. október 4.

Néhány nap múlva élesedik a Zeneakadémia új honlapja, a hátralévő néhány napban bemutatjuk az újdonságokat.

Tisztelt Látogató!

 

Néhány nap múlva élesedik a Zeneakadémia új honlapja, a Zeneakadémia külső-belső megújulásának egész világ által azonnal elérhető virtuális jele és nyoma. Az új honlap dizájnja, a felépítése és innovativitása reményeink szerint méltó módon reprezentálja a megújult és immár koncertközpontként is működő kettős képességű intézményt, kivitelezésének színvonalában pedig a hazai és nemzetközi kulturális szcéna élvonala előtt jár.

 

Az új főoldal


A hírekre, programokra és az általános tájékoztatásra fókuszáló főoldalon a honlap kiemelt tartalmait – legfontosabb koncertek, felhívások, újdonságok – a fő pozícióban nagyméretű, dinamikus boksz kínálja. Az oldalsávban található hangsúlyos regisztrációs és online jegyvásárlás blokkok, a kiemelt belső oldalakra továbbvezető linklisták, az aktuális kurzusokat, egyetemi kampányokat népszerűsítő dinamikus felületek, továbbá a kreatív és egyben funkcionális naptár, illetőleg a tetszőleges mélységű menürendszer az egyetem és a koncertközpont igényeire egyaránt reagál. A hírek és a programok intuitívan listázhatók és szűrhetők, a titokzatos nevű „Lisztérium” menüpont pedig kattintásra csábítóan kínálja a Zeneakadémia multimédiás és lexikon tartalmait (videók, fotógalériák, személy- és műleírások, stb). A menüben barangolva feltárul a látogató előtt a páratlan múlttal és hagyományokkal bíró intézmény története és szervezeti felépítése, megannyi színe, arca és oldala.

 

A Zeneakadémia új honlapjának színvilága egységbe foglalja az új arculat részeként megszületett kiadványokat és a Budapest utcáin és a sajtóban megjelenő hirdetéseket. A webdizájnt meghatározó, egyben a komolyzenét jelző átható ciánkék, az opera büszke aranya, a jazz izzó vöröse, a népzene vidám napsárgája, az egyetemi események mélykékje,  és a jövő generációjának szóló életigenlő zöld könnyen azonosítható és megjegyezhető kódrendszerré áll össze. A markáns színek szándékaink szerint felkeltik az érdeklődést és a zenéhez hasonlóan azonnali érzelmeket váltanak ki a programokat böngészőkben. A tartalomra koncentráló információs oldalak az arculati alapszínt használják, ugyanakkor a honlapon a kiadványportfóliót meghatározó betűtípusok is visszaköszönnek, erősítve ezzel a Zeneakadémia egyedi látványvilágát.

 

ujhonlap-screenshot

 

Reszponzív, akadálymentes, nyílt


A táblagépes és mobil használatot az indulás pillanatától kényelmessé tevő, úgynevezett reszponzív felhasználói felületnek köszönhetően a rendszer a képernyő méretéhez igazítva mutatja ugyanazt a tartalmakat. Az esélyegyenlőség jegyében szintén az első pillanattól elérhető a gyengénlátók számára könnyen olvasható nézet, s a honlap megfelel a vakbarát szabványoknak is. S hogy a külföld is értesülhessen a Zeneakadémia újdonságairól, rövidesen angol nyelven is elérhető lesz a teljes tartalom.  A Zeneakadémia új honlapja a közszférára érvényes kormányzati ajánlásnak megfelelően nyílt forráskódú – és a vállalati igényeknek megfelelően robosztus és biztonságos – architektúrára épül.

 

Portál-család


A főoldal a nagyközönség érdeklődésére számot tartó koncertek, illetve a legfontosabb oktatási tartalmak mellett a Zeneakadémiához lazábban kapcsolódó intézetek – a Liszt Múzeum és a Kodály Intézet, továbbá a Könyvtár és az egyetem gyakorlóiskolájaként működő Bartók Konzervatórium –, valamint a Zeneakadémia rezidens zenekara, a Concerto Budapest elágazó felületeinek is helyet biztosít. Az oldalak közötti navigációt a fejléc legfelső sávjában elhelyezett gyorslinkek teszik kézenfekvővé és átláthatóvá, s a jelenleg sokféle dizájnban és technológiával működő honlapokat terveink szerint a távolabbi jövőben egységes, összetartozó, de azon belül viszonylagosan önálló alszájtok válthatják ki, s az új portálrendszer a későbbiekben kiszolgálhatja az egyetemi oktatás, illetve a későbbiekben az Alumni- és Karrieriroda, az ifjúsági programokat kínáló Liszt-kukacok Akadémiája, továbbá egyes kiemelt versenyek, kurzusok és projektek igényeit. Első fecskeként a Zeneakadémia új fő honlapjával – ahol tehát egyenrangú megjelenítést kapnak az egyetem és a koncertközpont hírei, eseményei, és legalapvetőebb információi – egyidejűleg a Zeneakadémia Koncertközpont alszájtja élesedik. A sor az oktatáshoz kapcsolódó tartalmakra fókuszáló egyetemi (hallgatói-oktatói) alszájttal folytatódik.

 

Az egyetemi oktatás tartalmai


A leendő és jelenlegi egyetemi hallgatóknak, illetve az egyetem polgárságának szánt speciális tartalmak, illetőleg az oktatás további részletei (pl. vizsgaidőszak beosztása, óramegbeszélés, hangszerkölcsönzés, tanszaki koncertek) 2013 októberétől a nagyközönségnek szóló főoldaltól némileg elválasztva jelennek meg, az egyetemi (hallgatói) alszájton. Az egyetemi oktatásban érintettek számára is releváns témakörök (tanár-életrajzok, intézménytörténet, tanszékek és részlegek elérhetőségei, stb.) közvetlenül elérhetők lesznek innen is. Az új, egységes dizájnban (a főszájtról ismerős sötétkék egyetemi program-kategória színét viselő), és újrastrukturált tartalommal jelentkező egyetemi alszájt 2014 elején indul. Az átmeneti időszakban az lfze.hu alatt továbbműködő régi honlap szolgálja ki az egyetemi oktatást. A megszokott „lila-zöld” honlapról tehát eltűnnek a Zeneakadémia Koncertközpont egyetemi hallgatókat és oktatókat nem érintő rendezvényei, és újra nagyobb teret kapnak a tanulmányi hírek és az oktatással kapcsolatos események.

 

Közösségi oldalak


Az új honlap indításával párhuzamosan új Facebook-profilt és YouTube-csatornát is indítunk, elérhetőségük: facebook.com/zeneakademia.hu és youtube.com/LisztAcademyBudapest. Minden korábbi és új követőnket várjuk az új felületeken is!