A Zeneakadémián járt Lady Valerie Solti

2012. október 31.

 

Solti György születésnapjának 100. évfordulója és az ahhoz kapcsolódó UNESCO Solti-emlékév megnyitása alkalmából a világhírű karmester özvegye Budapestre látogatott. Magyarországi tartózkodása első napján megtekintette a Wesselényi utcai Ligeti György épületet, valamint részt vett a Régi Zeneakadémián egy különleges hangversenyen is.

Lady Valerie Soltit, Bogyay Katalint, az UNESCO Általános Konferenciájának elnökét és kíséretüket az egyetem vezetése -- élén Dr. Batta András rektorral --  fogadta. A köszöntések után a vendégek Hammerstein Judit kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkárral közösen bejáráson vettek részt a Ligeti György épületben.

Előbb a 3. emeleti gyakorló szobákat nézték meg, majd bepillantottak az épület egyik legfontosabb részébe, a világszínvonalú stúdióba is. Lady Valerie Solti örömmel és meghatódva tekintette meg az alagsori tantermekben éppen folyó zongora órákat is.

 

A látogatás rövid beszélgetéssel zárult, ahol Lady Solti kijelentette, meggyőződése, hogy a nagyszerű épület letisztult esztétikája és funkcionalitása kiválóan szolgálja a magyar zeneoktatási hagyományok őrzését és a Zeneakadémia jövőbeli céljait egyaránt.

A küldöttség ezt követően a Régi Zeneakadémia épületében emlékezett meg Solti Györgyről. A Liszt Múzeumban tett rövid látogatás után a Maestro szellemiségével összhangban, különös gondossággal összeállított műsorszámokból álló hangversenyt hallgatott meg az épület kamaratermében.

 

""Még sosem jártam ebben az épületben - mondta Lady Valerie Solti a koncert előtt. - De nagyon kíváncsi voltam rá, mert férjem indíttatására sokat foglalkoztam Liszttel és Wagnerrel. megrendítő volt látni Liszt hajdani lakását. Ez a gyűjtemény, ez az épület kincsestár. A Ligeti épület is fantasztikus benyomást tett rám. Néhány nappal ezelőtt a New York-i Juilliard Akadémián jártam. Mondhatom, vigyázz Juilliard, mert a Liszt Akadémia nagy versenytárs lehet."" 

 

A vendéget Dr. Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora végigkísérte a program során. A rektor beszédében emlékeztetett rá, hogy Solti mindig is az igazi ""hazának"" a Liszt Zeneakadémiát tekintette, sosem feledkezett meg mestereiről: a szeretett Weiner Leóról és természetesen Bartókról, Dohnányiról és Kodályról sem. 

A fentiek miatt is állt össze a csütörtök esti koncert Liszt, Kodály, Bartók, Dohnányi, Weiner, valamint a Solti által nagyra tartott és szívesen vezényelt Wagner, Richard Strauss műveiből -- a műsorban a tanárok és a kiemelkedő tehetségek együtt briliáns produkciókon keresztül mutatták be a Zeneakadémián folyó munkát.

A koncertet követő rövid fogadáson Lady Soltinak és kíséretének lehetősége volt a fellépőkkel és a jelenlévő illusztris vendégekkel is kötetlen formában beszélgetni.

A programfüzet teljes anyaga elérhető ide kattintva.

 

A fotók Felvégi Andrea munkái.

 

A koncert az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, KMOP 4.2.1/A_1-2008-0002. számon, „Liszt Ferenc Zeneakadémiája, az európai felsőfokú zenei oktatás megújuló központja Budapesten” című program keretében jött létre.