A Zeneakadémián tesztelték a Yamaha új koncertzongoráját

2022. november 30.

A világhírű japán gyártó az egyetem hírnevére és a vele ápolt kapcsolatra tekintettel bocsátotta a művészoktatók és növendékeik rendelkezésére idén bemutatott termékét.

A hangszer a Liszt születésnapi koncertek fő eseményén, az október 22-én a Nagyteremben tartott koncerten debütált Magyarországon.

„Az új generációs Yamaha CFX két hétig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem használatában állhatott a gyártónak köszönhetően, így fiatal tehetségeink is megismerkedhettek vele” – mondja Dr. Farkas Gábor zongoraművész, a Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetője.

Az ünnepi hangversenyen a tanszékvezető és Balázs János zongoraművész, a tanszék oktatója játszhatott rajta először, valamint kettejük két kiváló tanítványa: Rozsonits Ildikó és Magyar Valentin, akik a tanszékvezető szerint lenyűgözően tolmácsolták az általuk előadott műveket.

 

Farkas Gábor és Magyar Valentin az október 22-i koncerten, jobbra a Yamaha új CFX-modellje (fotó: Zeneakadémia/Fazekas István)

 

„Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy növendékeink a legjobb oktatás mellett használhassák a legjobb hangszereket is, így remek lehetőség volt az új Yamaha koncertzongora tesztelésére rendelkezésre álló idő. A felajánlás annak köszönhető, hogy a Zeneakadémia kiváló kapcsolatot ápol a gyártóval, amely intézményünk hírnevére tekintettel tette lehetővé ezt a próbaidőszakot” – teszi hozzá.

Az új Yamaha CFX-et idén májusban mutatták be Londonban, a gyártó ismertetője szerint ötvözi a hagyományt és az innovációt, tizenkét év fejlesztés eredményeként. Tervezésében a világ minden tájáról több mint 100 zongorista vett részt, a folyamat során több mint 30 prototípus készült.

Szinte minden alkotóelemet, a felhasznált anyagoktól a gyártási eljárásokig újragondoltak és tökéletesítettek. A zongoratest a gyártó Acoustic Resonance Enhancement (A.R.E.) technológiájával készült, amely felgyorsítja a fa öregedését, ezáltal a zongora hangszíne és rezonanciája olyan, mint egy több évtizedes, beérett hangszeré.