A Zeneakadémiára látogatott a Kirgiz Nemzeti Konzervatórium rektora

2023. február 14.

Az együttműködés lehetőségeit térképezte fel Muratbek Begaliev, a Biskekben működő zenei felsőoktatási intézmény vezetője, illetve Dr. Vigh Andrea rektor és Fekete Gyula rektorhelyettes a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem részéről.

A Budapesten tartózkodó kirgiz delegáció tagjaként érkezett Magyarországra Muratbek Begaliev zeneszerző, az idén harminc éve létrejött konzervatórium alapító rektora. A professzor hangsúlyozta: hazájában rendkívüli tisztelet övezi a Liszt Ferenc által alapított magyar egyetemet, ismerik jelentős hagyományait és kimagasló teljesítményét. Muratbek Begaliev a megbeszélésen meghívta a Zeneakadémia képviselőit arra a nemzetközi ünnepségre, amelyet ősszel szerveznek intézménye megalapításának kerek évfordulója alkalmából.

 

Dr. Vigh Andrea és Muratbek Begaliev

 

A tárgyaláson szó esett jövőbeni együttműködésekről, amelyek elé a felek nagy várakozással tekintenek. A partnerség egyebek mellett mesterkurzusok formájában valósulhatna meg, az órákat a Zeneakadémia neves hangszeres oktatói tartanák a biskeki konzervatóriumban.

Látogatásakor a professzor egy kirgiz népi pengetős hangszert hozott ajándékba, amelyet a Népzene Tanszéknek szánt, hiszen náluk is erős tradíciókra támaszkodik a népzenei oktatás.