„A zenére minden eddiginél nagyobb szüksége van az emberiségnek” – megkezdődött a 2020/2021-es tanév a Zeneakadémián

2020. augusztus 31.

Rendhagyó módon kizárólag az elsőéves hallgatók jelenlétében, internetes közvetítéssel zajlott augusztus 31-én a Zeneakadémia ünnepélyes tanévnyitója, amelyen Dr. Vigh Andrea rektor mondott köszöntőt, és átadták a kiemelkedő teljesítményekért járó díjakat.

„Nagy öröm számomra, hogy elsőéveseinket személyesen köszönhetem: láthatom a csillogó szemeket, érezhetem az új évfolyam személyes kisugárzását. Nagyon sajnálom, hogy a felsőbb évesek, illetve tanárkollégáink nem lehetnek most velünk, csak online követhetik az évnyitót” – mondta Dr. Vigh Andrea rektor a 2020/2021-es tanév megnyitó ünnepségén hétfőn, a Zeneakadémia Nagytermében. Az eseményt a járvány miatti egészségvédelmi intézkedések részeként tartották meg ilyen rendhagyó módon. A rektor kiemelte: a legfontosabb az előttünk álló tanévben az, hogy biztonságban és egészségben végezhessük a munkát, a lehető legtöbbet megőrizve a zeneoktatás nélkülözhetetlen személyességéből.

 

Fotó: Zeneakadémia / Erdős Dénes

A rektor köszönetét fejezte ki a tanárok és diákok tavaszi helytállásáért, amelynek köszönhetően sikerrel zárult a második félév is, és büszkeségének adott hangot, hogy a rendkívüli helyzet ellenére nem volt kisebb a felvételizők száma a korábbi évekhez képest, és az elsőévesek nem rettentek meg a körülményektől, vállalva az online jelentkezési folyamatot.

Hangsúlyozta: amennyire fájó volt a lezárások idején a találkozások, a személyes oktatás és az élő koncertek hiánya, annyira bizonyosságot nyert, hogy a művészetre, és azon belül a zenére minden eddiginél nagyobb szüksége van az emberiségnek. Egy anekdotát is felidézett, amely szerint a második világháború alatt a brit parlament meg kívánta volna szüntetni a művészet támogatását, ám Winston Churchill kormányfő ezt hallván úgy vélekedett: de akkor miért is harcolunk?

Az előttünk álló tanévről elmondta: hibrid oktatás lesz, a nagycsoportos órák (például a zenetörténet, a filozófia, a művészettörténet) online zajlanak majd, a kiscsoportos és főtárgy órák viszont hagyományos módon, de fokozott járványügyi intézkedésekkel.

A Zeneakadémia saját eseményei közül világsztárok koncertjeinek egész sorát emelte ki, olyan kiemelkedő muzsikusokat fellépését említve, mint Julia Lezsnyeva, az Il Giardino Armonico, Isabelle Faust, a Wiener Sängerknaben, Baráti Kristóf és Perényi Miklós. Emlékeztetett arra, hogy november végén lesz az idei, zeneszerzőknek meghirdetett Bartók Világverseny gálája is, amelyre 59 országból 348 pályamű érkezett.

 

Fotó: Zeneakadémia / Erdős Dénes

Az évnyitón átadták a tanév kiemelkedő teljesítményeiért járó díjakat is.

A legifjabb generációnak járó Héthy Apor-ösztöndíjat 2020-ban Székely Anna Lilla és Hodos Dániel kapta (mindketten a Rendkívüli Tehetségek Képzőjének hegedűs hallgatói), az elismerést Dr. Kutnyánszky Csaba oktatási rektorhelyettes nyújtotta át.

A legkiemelkedőbb zeneműnek járó Neszlényi Andor-díjat ezúttal Kerekes Ábel vehette át Dr. Vigh Andrea rektortól és Fekete Gyula rektorhelyettestől, a Zeneszerzés Tanszék vezetőjétől.

Az intézmény munkáját segítő dolgozók díját a Zeneakadémia Alapítvány kuratóriuma idén Sesslerné Muhoray Katalin rektori asszisztensnek és Török Miklósnak, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont informatikusának ítélte.

Az évnyitón a hagyományhoz híven esküt tettek az elsőévesek, majd Dr. Vigh Andrea ünnepélyesen megnyitotta a Zeneakadémia 2020/2021-es tanévét.