Ábrahám Márta és Dukay Barnabás Bach-előadása

2016. február 2.

2016. február 8-án 16 órakor a Zeneakadémia XXIII. termében vetítéssel, élőzenével egybekötött interaktív előadást tart Dukay Barnabás zeneszerző és Ábrahám Márta hegedűtanár.

 

Az előadás témája:

Johann Sebastian Bach 1. C-dúr zenekari szvit "Ouverture" tételének formai, harmóniai, ritmikai, motivikai elemzése.

 

Az előadás nyelve: magyar és angol, kérjük, minden érdeklődőnél legyen füzet és ceruza!

 

Az esemény zártkörű, de az érintett izraeli-magyar diákokon kívül bőven marad még hely zeneakadémistáknak is. Mivel kiemelkedően fontos alap-kompozícióról van szó, melegen ajánljuk a Doktoriskola doktoranduszainak, valamint a Zenetudományi Tanszék és a Vonós Tanszék oktatóinak, hallgatóinak figyelmébe is. 
 
Csupán tudományos szempontok alapján végigvezetett száraz analízis helyett itt elméleti, majd gyakorlati, sőt, előadói megvilágításban foglalkozunk a művel. A közös munka végeredménye a Zeneakadémia Nagytermében 2016. február 16-án este 19:00-kor kezdődő ünnepi záróhangverseny nyitányaként megszólaló Ouverture lesz, melyet a "Reconnection" egyetemi csereprogram keretében résztvevő izraeli-magyar diákok adnak elő, Dukay Barnabás vezényletével.

 

Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete 2013-ban kezdeményezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Jerusalem Academy of Music and Dance együttműködését. Ennek jegyében azóta minden évben egy közös workshopot rendezünk a két intézmény diákjainak és tanárainak részvételével Reconnections címmel Jeruzsálemben, illetve Budapesten.

A program művészeti vezetői a kamarazenei műhelymunka elmélyítését és az ehhez kapcsolódó koncertek közös megvalósítását tűzték ki célul. A projekt egyik fontos kihívása, hogy a résztvevő diákok és a betanító tanárok először csak a workshop kezdetén találkoznak, így a két akadémia hallgatóiból álló vegyes kamarazenei formációknak viszonylag rövid idejük van a darabok elsajátítására mielőtt a műveket több helyszínen, közönség előtt, magas színvonalon eljátsszák.
Célunk az eseménysorozattal a két ország és a két kultúra találkozási pontjainak és különbségeinek bemutatása, továbbá közös múltunk felelevenítése olyan zeneszerzők és zenészek közreműködése mellett, akikre mindkét nemzet meghatározó művészként tekint.

A tavalyi és idei fordulókat a budapesti Zeneakadémia részéről Ábrahám Márta és Szatmári Zsolt felügyeli.