Ábrahám Márta kapta az idei Lajtha László-díjat

2024. január 24.

Az elismerést azoknak ítélik oda, akik sokat tesznek azért, hogy a zeneszerző életműve méltó helyére kerüljön a magyar kultúrában.

A kitüntetést január 23-án, a Rádiós estek a Zeneakadémián című sorozat részeként a Régi Zeneakadémián megtartott Lajtha László-emlékkoncerten adta át Gyurkó Csilla, a komponista örököse.

A Lajtha László Alapítvány és a Magyar Rádió 1995-ben hozta létre a díjat a néhai zeneszerző, zenetudós és népzenekutató emlékére, azzal a céllal, hogy életműve elfoglalhassa méltó helyét a magyar kultúrában. A díjakat azóta minden évben a január 22-i magyar kultúra napján vagy ahhoz közel.

 

Ábrahám Márta a díjátadón (fotó: MTI/Lakatos Péter)

 

Ábrahám Márta hegedűművész, Bach-kutató, az Ábrahám Consort régizenei együttes koncertmestere és művészeti vezetője, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen 2013 óta tudományos fokozatú egyetemi adjunktus. 2005 és 2009 között a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának első koncertmestere volt, majd két évig a hollandiai Amszterdam Szimfonikus Zenekar koncertmestere. Rendszeresen hívják olyan világhírű zenekarok és együttesek élére vendég-koncertmesternek, mint a Rotterdami Filharmonikus Zenekar, Holland Filharmonikus Zenekar, Szöuli Filharmonikus Zenekar vagy a Birminghami Szimfonikus Zenekar.

A Bartók Rádió minden évben a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezi meg Lajtha-emlékkoncertjét, amelyen a hazai zenei élet neves képviselői adják elő a zeneszerző kamaraműveit. Lajtha László a 20. század első felének egyik legnagyobb magyar zeneszerzője, aki meghatározó tevékenységet végzett a népzenekutatás és zenepedagógia, valamint a nemzetközi kultúrdiplomácia területén is. Életében a nála egy évtizeddel idősebb Bartókkal és Kodállyal együtt „a három nagy magyar” néven emlegették őket. Zenetörténetileg igen jelentős, egészen egyéni arculatú életművét az utóbbi évtizedekben kezdi újra felfedezni a zenei szakma és a közönség. A Bartók Rádió immár hagyományos hangversenyével szeretné Lajtha műveit népszerűsíteni és közelebb hozni a zeneszerető közönséghez.