Adománygyűjtő koncert Liszt mellszobráért

2013. április 5.

Gerő Katalin közadakozásból felállítandó alkotása a Zrínyi utca és a Nádor utca között kapna helyet, a nemes cél érdekében a Ránki család május 3-án adománygyűjtő koncertet ad.

Gerő Katalin közadakozásból felállítandó alkotása a Zrínyi utca és a Nádor utca között kapna helyet, a nemes cél érdekében a Ránki család május 3-án adománygyűjtő koncertet ad.

 

A Liszt bicentenáriumi emlékévben, a Zeneszalon Alapítvány felkérésére készítette el Gerő Katalin a zeneszerző bronz mellszobrát, melynek első példányát 2011. nyarán Varsóban, a híres Chopin emlékmű szomszédságában, második öntvényét Belgrádi Zeneakadémia előtt avatták fel. 2013-ban végre Budapesten is sor kerülhet a szobor avatására: Belváros-Lipótváros Önkormányzata jóvoltából a Liszt-szobor a Duna Palota sarkán lévő, évekkel ezelőtt megüresedett szoborfülkében kaphat helyet. A Zrínyi utca és Nádor utca kereszteződésétől nem messze volt Liszt első pesti lakása, s erről a helyről a szobor a Liszt által sokat látogatott kis kápolna helyén épült Bazilikára nézhet, melynek létrejöttét Liszt maga is adománnyal segítette.

 

Liszt szobor

 

A szobor felállításához a művészetpártoló közönség és nagyvonalú vállalkozások segítségét kéri az alkotó és a Zeneszalon Alapítvány, a kiöntés és a felállítás költségeit ugyanis csak közadakozásból tudnák előteremteni. A Ránki zongoraművész-család a szobor felállításához egy koncerttel járul hozzá, melyre támogatói jegyek válthatók.

 

A 2013. május 3-án 19:30 órai kezdettel a Budapest Music Center koncerttermében (IX., Mátyás utca 8.) megrendezendő hangversenyen Ránki Dezső, Klukon Edit és Ránki Fülöp előadásában Liszt négykezes és szóló művei (a Weihnachtsbaum-ciklus szerzői négykezes változata, a Harmadik elfelejtett keringő, a Hangnem nélküli bagatell, a Magyar történelmi arcképek Mosonyi Mihály-tétele, a Feux follets című transzcendens etűd, és a Dante-szonáta (Après une lecture du Dante - fantasia quasi sonata) hangzanak el.

 

A koncertre 4500, 5900, illetve 11500 forintos - "Liszt szobor" megjegyzéssel ellátott - adomány átutalásával lehet támogatói jegyet igényelni a lisztkoncert0503[kukac]gmail.com címen, illetve a Zeneszalon Alapítvány 11600006-00000000-19034690 számú számláján keresztül, ahová további adományokat is köszönettel fogadnak a szervezők.

 

A koncert, és a jegyigénylés további részleteit a koncert szórólapján lehet megtekinteni.